Prvý nástrel: Po dlhom čase ochutnáme pivo z Banskej Štiavnice. Práve tam pôsobí pivovar ERB. Patril medzi prvé menšie pivovary, ktoré vznikali ešte pred pivným boomom. Majitelia sa snažia raziť cestu, podľa ktorej sa nezaraďujú medzi malé, ani veľké pivovary. Dnes si ochutnáme pivo, ktoré na strednom Slovensku vyrábajú od otvorenia tohto pivovaru. Pôjde o pšeničné pivo s názvom Weizen.
Názov piva: ERB Weizen
Pivovar: Pivovar ERB Banská Štiavnica
Druh piva: Weizen (Pšeničné pivo)
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 12 %
Obsah alkoholu: 5,0 %
Zloženie: Voda, pšeničný a jačmenné slady, chmeľ.
Cena: Pivo sme dostali darom od pivovaru.
Farba: Medená, pivo je kalné.
Pena: Vysoká, šľahačkovitá. Pomaly padala a krúžkovala pohár.
Vôňa: Najvýraznejší je banán, zachytíte aj mandarínky či klinček, karamel i med.
Chuť: Sladový nástup je priemerný. V strede vyskakuje mandarínky i citrusové tóny. Koncovka je chmeľová len platonicky. Pivo pôsobí vodnato.
Zhrnutie
Nadpriemerná pšenica. Osviežujúca, iskrivá a ľahká. K dokonalosti jej však čosi chýba. Kríva najmä v plnosti tónov, keď je pivo trocha vodnatejšie. Koncovka je horkastá len platonicky, ale to je v tomto pive na mieste. Dávame sedem bodov bodu. Pokojne ochutnajte, v lete to môže pekne osviežiť.