Nie je dobro, nie je zlo. Toto jedlo je Slovensko (Karpaty)

Punková - Slovensko

Určite je kopa ľudí, čo si to celé pamätá. Tak kedy bolo lepšie? V lese je dobre stále. Tam nájdeš kľud. Až sa vyberieš na posledné hríby, daj pozor na srnky. Alebo ju traf poriadne. Ovocie už veľmi nenájdeš, ale určite máš plný mraziak, alebo babka? Srnka, huby, lesné ovocie, slanina. Driák – Komunistická

Potrebuješ
  • Srnčie plece: 1 kg
  • Slanina: 250 g
  • Badián mletý: 5 g
  • Klinčeky mleté: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Červené korenie: 5 g
  • Rozmarín: 5 g

  • Lesné huby: 300 g (ak ich budeš zbierať, určite bude mix, no ak si zaťažený na jeden druh, nech sa páči, je to na tebe)
  • Cibuľa žltá: 50 g
  • Cesnak: 20 g
  • Maslo: 50 g
  • Tymián: 10 g
  • Soľ: 5 g
  • Biele víno: 0,5 dcl

  • Slanina oravská: 100 g
  • Cibuľa žltá: 50 g
  • Cukor kryštál: 100 g
  • Maslo: 20 g
  • Soľ: 5 g
  • Whiskey: 1 dcl (ja som da Lagavulin. Tebe čo chutí? )
  • Lesné ovocie: 250 g
  • Kečup: 50 g
  • Citrón: 1 ks

  • Hladká múka: 480 g
  • Droždie sušené: 1 balík
  • Hubové pyré: 250 ml (to si celé vyrobíš, bude recept)
  • Vajce: 2 ks
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Maslo: 50 g

  • Červená cibuľa: 300 g
  • Jablčný ocot: 2 dcl
  • Voda: 2 dcl
  • Cukor kryštál: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Údená paprika: 20 g
  • Chilli: 10 g
  • Horčičné semeno: 10 g

  • Slanina plátková: 500 g
  • Šalát dubový list: 1 ks
Postup

Dneska trošku netradične. Prvé bude pečivo. Ale nie hneď. Potrebuješ najprv pyré! Mladé Rozlety – MR II

Takže teraz dáš pyré a potom žemle. Huby očisti a nasekaj na menšie časti. Nasekaj cibuľu a spolu s hubami orestuj na masle. Pridaj cesnak a tymián. Dochuť soľou a podus na víne cca tri minúty. Teraz všetko rozmixuj a nechaj trochu vychladnúť.

Pokračuj hneď na cesto. Vo vačšej mise zmiešaj múku, cukor, soľ a droždie. Pridaj pyré, vajce a jedno žĺtko (bielko odlož). Vymiešaj cesto cca tri minúty (ak to robíš ručne, v stroji je to rýchlejšie). Pridaj rozpustené maslo a miešaj aspoň 11 minút do jemného cesta. Teraz cesto prikry a nechaj kysnúť aspoň jednu hodinu.

Potom rozdeľ cesto na osem rovnakých kúskov a vytvaruj žemle. Rozlož na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Nechaj podkysnúť ďalších 15 minút. Potom pritlač jemne žemle a potri bielkom zmiešaným s vodou. Zasyp sezamom a peč v rozpálenej rúre pri teplote 190°C 12 minút. Po upečení skús či žemle znejú duto. Ak nie, pridaj ešte aspoň dve minúty. Každá pec pečie inak.

Ďalší bod, nakladaná cibuľa. Tak poď! 17.11. je každý rok víťazstvo. Davová psychóza – Koministi

Červenú cibuľu očisti a nastrúhaj na mandolíne na tenké plátky. Mandolína? Veľký pomocník do kuchyne, to chceš! Všetky ostatné suroviny priveď do varu. Nechaj vychladnúť na cca 75°C. Medzi tým vlož cibuľu do zaváraninovej fľaše. Potom zalej nálevom, zatvor a otoč dole hlavou na pár hodín. Šesť? Kľudne cez noc. Keď cibuľu po vychladnutí schováš do chladničky, vydrží aj týždeň (pokojne aj dva).

Poď ďalej. Určite už máš zaslintaný telefón. BBQ! Ebri Knight, Talco, Aspencat – El Pueblo Unido

Cibuľu a slaninu nasekaj na malé kocky. Orestuj ich na masle a pridaj cukor. Nechaj skaramelizovať. Zalej whiskey a premiešaj. Pridaj ovocie a povar asi dve minúty. Dochuť soľou, citrónovou šťavou a kečupom. Var za stáleho miešania od začiatku až do konca. Na koniec trochu rozmixuj, ale nie na kašu. Chceš vedieť čo ješ!

Všetko okolo máš, no stále ti chýba mäsooo! Neboj. Teraz je ten správny čas. Ska – p – Estampida

Srnčie plece očisti od šliach a nakrájaj na menšie kusy tak, nech sa ti vojdu do mlynčeka. To isté sprav aj so slaninou. Mäso pomeľ na striedačku so slaninou, nech to potom nemusíš toľko miešať ručne. Do masy pridaj badián, klinčeky, soľ. Dobre premiešaj a nechaj odležať. Pri izbovej teplote to zafunguje asi za 11 minút. No nepreháňaj t,o nech sa ti neskazí mäso. To je veľká škoda pri každej potravine.

Teraz mäso rozdeľ na osem rovnakých kúskov a vypracuj placku (burger). Keď to máš, tak opekaj na masle spolu s plátkovou slaninou z každej strany asi štyi minúty. Pri tomto čase si na prepečenosti MEDIUM, ja som za MEDIUM RARE. Až si tým MEDIUM RARE, tak každú stranu skráť o jednu minútu na ohni. Keď mäso obraciaš potri ho BBQ a prelož nivou. Je to veľké dochutenie. Hotovo!

Dočkal si sa! Alebo doslintal si sa? Čad – Bastard

Žemľu rozkroj a opeč na sucho. Na spodok nalož mäso preklop opečenou slaninou. Na vrch daj šalát a zasyp nakladanou cibuľou. Preklop druhou polkou žemle a máš to!

Odporúčané pivo: Zichovec – Rohlíček (keď už idú Vianoce)

Juro + Filip

Na chuť!

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.