Neklasická „desiatka“ navarená v Holíči (Wywar Jozef II.)

Wywar Jozef II.

Prvý nástrel: Výčapné pivo a remeselný pivovar nejako nejdú dokopy. Pivovary sa snažia čím viac odlíšiť od klasických pív, ktoré konzumenti poznajú z priemyselných pivovarov. O to väčšia je potom výzva ponúknuť výčapné pivo, ktoré bežného zákazníka presvedčí o tom, že pivovar ponúka niečo viac. Takouto cestou sa vydal aj Holíčsky pivovar Wywar. Na trh ponúka pivo s názvom Wywar Jozef II. Ide o spodne kvasené výčapné pivo. Tých je na Slovensku veľa, len málo z nich má však nálepku remeselné pivo.

Názov piva: Wywar Jozef II.

Pivovar: Holičský pivovar Wywar

Druh piva: spodne kvasené svetlé výčapné

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 10°

Obsah alkoholu: 3,8 %

Zloženie: Voda, jačmenný slad (Plzeňský, Pale Ale, Mníchovský 15, Capalis), chmeľ (SAAZ, Fuglle), Kvasnice (Brew Master Lager Yeast)

Cena: Pivo nám na testovanie dodal priamo pivovar.

Farba: Zlatistá. Pivo je jemne kalné, keďže ide o nefiltrovaný a nepasterizovaný kúsok.

Vôňa: Sladová. Cítim aj karamel a ovocné tóny.

Pena: Smotanová. Tvar si dlho nedržala.

Chuť: Už v úvode tóny vystreľujú vysoko. Ďalší priebeh však pôsobí trocha rozhádzane. V strede zachytíte medové a citrusové tóny, záver je výrazne horkastý.

6/10

Zhrnutie

Tak toto asi nebude najlepší počin Wywaru, každopádne ide o pivo s nižším obsahom alkoholu. Ak sa na tento kúsok pozrieme práve touto optikou, hodnotenie nebude až také zlé. Najsilnejšia je práve hutnosť tónov a príjemná je aj horkosť v závere. Výhrady by som mal k vyskladaniu piva. Lietalo to od začiatku až do stredu, pivo akoby nemalo prirodzenú gradáciu. Vyššia bola aj rezkosť. Ide však o výčapné pivo, aj preto je výsledná známka šestka. Pokojne vyskúšajte. Ak by takéto „desiatky“ robili všetky pivovary, nebolo by to vôbec zlé.

Článok bol aktualizovaný