Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Jana Pršová z Panského pivovaru Bojnice.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Rok 2021 rozdeľujeme asi ako v každej gastro prevádzke na obdobie, kedy sme boli zatvorení a kedy sme fungovali relatívne normálne. Prvé tri mesiace boli dosť kritické, ale našťastie nás vždy podržali naši skvelí zákazníci a zamestnanci. Od júna do konca septembra sme sa v podstate nezastavili. Máme šťastie, že sa nachádzame v centre Bojníc a cez letnú sezónu veru nie je o zákazníkov núdza. A koniec roku je taký ako aj minulý. Zas nevieme do čoho ideme a ako vlastne budeme fungovať ďalej. Pevne ale verím, že to nepotrvá do mája.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
V roku 2021 sa nám stali dokonca dve veľmi pozitívne veci. Prvou je, že sme nadviazali nové spolupráce, z ktorých máme radosť. Druhá výborná správa prišla na jeseň, kedy nám bol schválený príspevok na rozšírenie pivovaru.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Stále zostávajú u nás nosným pilierom ležiaky a najviac hrdí sme na Výra 10° a Orla 12°. Mali sme aj niekoľko veľmi vydarených kooperácii s kočovnými pivovarmi a verím, že budeme v tomto pokračovať.
Keďže ideme našu výrobu rozširovať, umožní nám to trošku viac s pivom experimentovať a verím, že vzniknú nové zaujímavé pivá, ktoré si nájdu svojich fanúšikov. Plánujeme začať variť aj vlastné nealko pivo.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Ambíciou je zvládnuť rozšírenie pivovaru v prvej polovici roku 2022, tak aby sme v lete už mohli fungovať naplno. Chceme v nasledujúcom roku priniesť na trh nové pivá z našej produkcie, zefektívniť výrobu a venovať sa tomu, čo nás baví. Hádam to už pôjde bez sústavného zatvárania a obmedzovania.
Prečítajte si aj
Pivovar U Ábela: Máme ambíciu rozšíriť pivovar. Uvidíme čo Covid
Snímka: FB Panský pivovar Bojnice