Papaláši mali Plzeň radi. A nielen pre pivo

V Plzni sa konalo finále Pilsner Urquell Master Bartender, jeden z najatraktívnejších Plzenských sviatkov, ktorým žije celé mesto a ktorý spoľahlivo vyťaží všetky hotelové kapacity. Ako som veľmi rýchlo pochopil, je to akcia a zároveň dlhodobá aktivita s oveľa väčším dopadom na pivnú kultúru, než by sa zdalo.

Komplikovaný proces

Dôkazom je aj otázka, ktorú porota kládla finalistom pri ich záverečnej prezentácii a súťažnej disciplíne zároveň – „čo by ste zlepšili na svojom súčasnom pôsobisku týkajúce sa piva?“. Dúfajme, že budú mať možnosť svoje odpovede tlmočiť aj majiteľom podnikov a popri neustálom zdokonaľovaní ich vlastných schopností a vedomostí týkajúcich sa starostlivosti o pivo a podávania piva, stretneme sa aj s plošným zlepšením pohostinských zariadení.

Pretože v celom reťazci najkomplikovanejšieho výrobného procesu, aký ľudstvo pozná, zohráva kritickú úlohu práve ten posledný článok a práve ten môže šmahom ruky priviesť celú snahu všetkých pred ním navnivoč. Osobne som sa o tom presvedčil práve v Plzni niekde na polceste medzi mekkou svetového pivovarníctva a hotelom, keď som vošiel do pivného pekla, kde sudy s remeselným pivom stáli v chodbe v horúčave a to, čo mi bolo načapované, som s biedou dokázal ochutnať, no rozhodne nie vypiť.

Pivovar je dôležitým mestotvorným prvkom, ktorý ročne navštívi 300-tisíc turistov, mnoho z nich z Ázie. V Prazdroji sa však snažia, aby aj obyvatelia Plzne, z ktorých každý aspoň raz za život navštívi pivovar a prejde sa turistickou trasou, vracali sa doň pravidelne. Organizujú preto na veľkom nádvorí letné kino, koncerty a festivaly. Aj v stredu večer, keď sme do Plzne dorazili, bol na nádvorí koncert a hlava na hlave.

Naše putovanie sme začali v reštaurácii Na Spilce, čo je najväčšia piváreň v ČR. Zachytil som, že sa doň poľahky zmestí 10 autobusov turistov a všetky stoly sú rezervované dlho dopredu. Varia tradičnú českú kuchyňu vo výbornej kvalite a o pivo sa vedia postarať. Reštaurácia, ktorá však nie je prevádzkovaná priamo pivovarom, je pekne vyzdobená a zaujmú najmä vatové tienidlá symbolizujúcu pivnú penu.

Porovnanie klasiky

Obrovský priestor bez okien je, ako sám názov napovedá, bývalá spilka. Prazdroj totiž od kvasenia piva v otvorených nádobách upustil už dávno a v súčasnosti udržiava tradičný výrobný postup len v malom rozsahu jednak ako turistickú atrakciu a jednak aby sa dalo porovnať, či moderne varené a kvasené pivo stále chutí rovnako ako keď sa kvasilo a ležalo pôvodnou technológiou.

Ja osobne som sa presvedčil o tom, že aj keď je čerstvý Pilsner Urquell výborné pivo, to, čo môžete ochutnať z dubového sudu priamo v podzemnej pivnici (a ideálne na šalande), je úplne iná liga. Pravdepodobne preto, že toto pivo je nefiltrované, nepasterizované a je v styku s pivovarskou smolou, ktorou sú sudy vysmolené, aby pivo nenabralo chuť dreva.

Druhé ráno nás už v pivovare čakal jeden z obchodných sládkov Pilsner Urquell Martin Hložek a zelený autobus s poťahmi bratislavskej MHD. Prehliadka začína v najväčšej investícii v histórii pivovaru, v najmodernejšej stáčiarni piva. Je veľká ako päť fotbalových ihrísk a je v nej umiestnených päť liniek: dve na sklenené fľaše, dve na PET-ky a jedna na plechovky. Mali sme to šťastie, že nám bolo umožnené nie len sa pozrieť z výšky spoza skla na umývaciu linku, plniace linky a etiketovačky, čo je samo o sebe impozantný pohľad, ale aj po podpise zásad BOZP a oblečení plášťov ísť si vychutnať priamo atmosféru na pľaci.

Moje srdce technika zaplesalo a veľmi som si užíval pohľad zblízka na technické vychytávky a dokonalo presné stroje pracujúce šialenou rýchlosťou. A riadny hluk tam je tiež. Návštevnícka trasa vedie okolo dominanty celého areálu, dnes už nepoužívanej vodnej veže. Vody spotrebujú viac a preto na uchovávanie vody z pár kilometrov vzdialených stometrových vrtov postavili viacero väčších nádrží.

Plzeňský Prazdroj je výrobný závod, ktorý musí vyvažovať nutnosť zvyšovania výrobných kapacít a udržiavania kvality a vlastností piva. Preto väčšina vybavenia a priestorov bola počas jeho histórie prestavaná a zmenená. Alebo rozkradnutá, keď bolo potrebné získavať kovy pre vojenskú výrobu. Napriek tomu sa však zachovala pôvodná varňa, na ktorej bola uvarená úplne prvá várka piva Pilsner Urquell.

Najväčší výťah

Druhá zastávka návštevníckej trasy vedie do najväčšieho výťahu v ČR, ktorým sa vyvezieme do priestorov bývalej varne. V nej sa nachádza surovinová expozíciia, tu si môžete zahryznúť do sladu (zabudol som sa opýtať, koľko ton ročne ho vlastne tí turisti spasú?), pozrieť sa v imitácii mikroskopu na pivovarské kvasinky, pozrieť si pársekundový film ako sa na sladovni vidroval slad či ako sa pestuje chmeľ. Odtiaľ už vedie cesta k historickým medeným varným nádobám a potom do súčasnej modernej varne. Scedzovačky sú nerezové no rmutovacie a mladinové kotle medené a ohrievané priamym ohňom. Styk s meďou vraj katalyzuje rozpad sírnych zlúčenín a drsnej horkosti v pive a mnoho pivovarov nedá na tento kov dopustiť.

Moderná varňa dokáže navariť osemnásť várok denne, každú o 600 hektolitroch. Ďalšie kroky vedú do pivovarských pivníc, sklepov. Dnes sú tieto priestory využívané len ako turistická atrakcia. Všetko pivo sa kvasí v cylindricko-kónických tankoch, no tu ešte deväť debnárov udržiava aj pár sudov v ktorých kvasí a leží pivo tak, ako kedysi, keď ich v 9,5 kilometrov skadov bolo umiestnených štyri tisíc. Berieme si poháre, dostávame pivo a dozvedáme sa, že na šalande odpočíva vzácna návšteva.

Šalanda je miestnosť, v ktorej odpočívali pracovníci pivovaru – sklepmajstri, sládkovia, spilečníci. V skromne zariadenej, no útulnej miestnosti si práve spoločnosť emeritného sládka Plzenského Prazdroja Pavla Průchu, pokoj od okolitého ruchu a príjemný chládok pivovarských sklepov užíva pani Magda Vášáryová. Najbližšiu hodinu teda trávime v magickej atmosfére rozprávania filmovej hviezdy, bývalej veľvyslankyne, milujúcej starostlivej babičky, no hlavne vzdelanej, rozhľadenej a príjemnej dámy.

Čas nás začína tlačiť a my by sme mali ešte stihnúť niekoľko finálových disciplín slovenských finalistov Pilsner Urquell Master Bartender. Presúvame sa teda do konferenčného centra Secese, jednej z mála starších budov dodnes slúžiacich svojmu účelu. Teda ako sa to vezme. Od miestnych sa dozvedám, že kedysi táto budova slúžila plzenským komunistickým papalášom ako červená izba na… jednoducho radovánky s tým spojené.

Plný dojmov

V jednej predsieni sa nachádza nádherná vitráž s pivovarskou tematikou a stôl s občerstvením, steny sú vyzdobené dobovými fotografiami a reprodukciami listín. Dnes sa tu konajú vedomostné testy finalistov a samotné finále čapovania piva – hladinka, malé pivo a pivo z fľaše. Ono sa to zdá možno ako triviálna vec, ale už vyššie som písal, že čapovanie je extrémne dôležitý krok cesty piva do pohára – to do akého pohára a akým spôsobom vám ho výčapník načapuje určuje, či vám nakoniec bude alebo nebude chutiť.

A pre súťažiacich, ktorí všetci do jedného majú už čosi odčapované, to je tiež pekne stresujúci zážitok, porota sa s nimi nemazne. Pre nás nasleduje ešte krátke stretnutie s ďalšou pivovarskou legendou, starším obchodným sládkom Prazdroja Václavom Berkom. So šarmom jemu vlastným poskytuje rozhovor na kameru, usmeje sa do foťáku a beží ďalej. Keď si teraz spätne uvedomím aký musel mať nabitý deň a kedy pre nás ten deň vlastne skončil (spoiler: o štvrtej ráno), obdivujem ako si udržal toľko energie ešte aj na galavečeri a následnej party.

Večer sa dostavujeme do Depa 2015, kde sa koná galavečer s odovzdávaním cien pre víťazov trinásteho ročníka Master Bartender. Vo vnútri je príšerne teplo a preto všetci trávia čas čo najdlhšie vonku. Pred depom je už pristavený maskot akcie, krásne naleštený príves Airstream Sovereign s výčapom a postupne sa schádzajú finalisti, zamestnanci pivovaru a hostia.

Celý galavečer je úplne oskarový, výpravný, skvelo zrežírovaný a vraj o dva stupne teplejší než minulý rok. Odovzdáva sa cena pre Výčapnícku Legendu – Arnošta Affenbergera, odovzdáva sa čestný titul Honorary Connoisseur pani Vášáryovej, odovzdávajú sa diplomy a ceny pre víťazov Master Bartender – za Slovensko si tento rok odniesol titul Štefan Pillár z Kolkovny v Eurovei.

Som veľmi rád, že som mohol prijať pozvanie nasať atmosféru Master Bartender 2018, prezrieť si pivovar a zúčastniť sa slávnostného galavečera. Najviac sa človek dozvie z rozhovorov s ľuďmi, ktorí majú k Prazdroju najbližšie a ja som mal možnosť zažiť takýchto magických momentov hneď niekoľko.

Cestu a ubytovanie hradila redaktorovi spoločnosť Plzeňský Prazdroj

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný