Aj keď by sme chceli, nedokážeme pokrývať celé pivné dianie na Slovensku a v Čechách. Aj preto pre vás budeme viac-menej pravidelne prinášať výber piatich článkov, ktoré nás počas uplynulého týždňa zaujali.
Drahé pivo na letisku
Česi sú na cenu piva hákliví. A nielen oni. Určite to aj vy poznáte. Prešli ste všetkými kontrolami a na letisku by ste si dali jedno pivo. Keď však zbadáte cenovku, len sa chytíte za hlavu. S týmto chcú naši susedia niečo robiť a takéto reštaurácie z letiska vyhnať. Viac čítajte na stránkach Aktuálně.cz.
Dve ženy oživili výrobu piva
Do českých Teplíc sa vracia pivovar. Takmer po polstoročí. Postarali sa o to Gabriela Schönbauerová a Martina Valterová, ktoré pripravujú otvorenie pivovaru Monopol. Pivo chcú variť (ako inak) tradičným spôsobom. Zaujímavý článok priniesol český Deník.cz.
Aké pivo pili počas vojny?
Skúste hádať koľko stupňové pivo pili v Česku počas druhej svetovej vojny? Odpoveď vás asi prekvapí. „Po vypuknutí vojny bolo pivo ihneď zaťažené vojnovou prirážkou 80 halierov na liter a tá sa presunula práve na odberateľa v krčmách a reštauráciách. Stupňovitosť bola počas vojny upravovaná, až klesla koncom vojny aj pod hranicu štyroch stupňov,“ povedala pre Rozhlas.cz archivárka plzeňského pivovaru Anna Peřinová.
Skrachovali, aby mohli stúpať
Príbehy pivovarov môžu byť rôzne. Podobne ako pri ľuďoch, aj pri pivovaroch nájdete smutné aj veselšie osudy. Jeden z nich má za sebou aj pivovar Rohozec. Jeho príbeh si prečítajte na stránke TZB.
Ďalší pivovar na scéne
Aj keď na Slovensku pomaly pribúdajú nové pivovary, oproti Česku je ich stále málo. Tam pribúdajú nové kúsky ako huby po daždi. Jeden z nich nesie meno U Lenocha a prečítate si o ňom na stránke Pivní.info.