Päť dôvodov, prečo musíte milovať remeselné pivo

Nedávno sa ma jedna kamarátka opýtala, prečo vždy toľko ospevujem remeselné pivo z malých pivovarov a hľadám len podniky, kde ho čapujú. Bola to dlhá debata a ja som sa nakoniec rozhodol, že svoje dôvody hodím do PC a pripomeniem sa. Tak tu ich máte.

1. Dokáže prekvapiť

Možno to poznáte aj vy. Zájdete do krčmy či pivotéky, vyberiete pivo z nejakého remeselného pivovaru a pri prvom napití vám padne sánka. Pitie remeselného piva je vždy zážitok. Pivovarníci sa pri jeho varení bavia a nemusia sa spoliehať na zaplatené prieskumy. Stačí večer posedieť vo svojom podniku a hneď vedia, aká je reakcia ich zákazníkov. Svojich štangastov poznajú a vedia im trafiť na nôtu.

2. Ukazuje nové chute

Malí pivovarníci nemusia variť obrie várky a tak môžu experimentovať. Aj preto neraz volia netradičné štýly, chute či kombinácie. Aj keď idú do rizika, že sa várka až tak dobre nepredá, skúšajú. A učia nás nové chute. Aj vďaka malým hráčom vieme, že pivo môže byť kyslé, slané i pekelné horkasté. Obrazne sa dá povedať, že prostredníctvom ich piva spoznávame pivnú kultúru celého sveta.

3. Vracia pivo ku koreňom

Varenie v malom je návrat ku koreňom. Pivná tradícia na Slovensku je bohatá a zlatistý mok sa kedysi varil v každej druhej väčšej dedine či meste. Príchodom globalizácie sa pivná pestrosť stratila, remeselníci ju však vracajú ku koreňom. Nefiltrované a nepasterizované pivo je toho dôkazom.

4. Hodí sa ku všetkému

Nikto ma nepresvedčí o tom, že remeselné pivo sa k niečomu nehodí. Hodí sa na oficiálnu i menej oficiálnu akciu, pasuje k ľahšiemu obedu i ťažšej večeri. Hodí sa k slanému jedlu, ale aj sladkému dezertu. Treba vybrať len správny štýl a dobre spárovať. Tu vôbec neplatí to, že pivo má sedem chutí. Pivo ich má milión.

5. Prináša pohodu

Neviem ako pre vás, ale pre mňa je pitie remeselného piva sviatkom. Za každým jedným kúskom sa totiž ukrýva príbeh. O jeho autorovi, sládkovi, o meste či obci, v ktorom bolo navarené. Remeselné pivo je vyjadrením určitého životného štýlu. Že aj v odvetví, kde svetový trh ovládajú gigantické spoločnosti, môžu existovať ľudia, ktorí nie sú viazaní slovkom „musím“ ale slovíčkom „chcem“.

A mohol by som pokračovať donekonečna. Je fajn, že na Slovensku pribúdajú remeselné pivovary a ponuka je čoraz bohatšia. Je predpoklad, že tých príjemných chvíľ môže byť v budúcnosti o čosi viac.

Tak na zdravie priatelia!

***********************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

Snímka: Pixabay/Artturi_Mantysaari