Pet’s and Pav’s Brewery: Udalosť roka? Machinácie v dUbe

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá Peter Kadlic, ktorý stojí za domácim pivovarom Pet’s and Pav’s Brewery.

Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Najväčšia zmena pre ktorú sme sa rozhodli bolo zúčastniť sa pivných súťaží. Zúčastnili sme sa konkrétne dvoch. Ďalším rozhodnutím bolo viac experimentovať. Dbali sme najmä na dobrý základ v podobe klasických pivných štýlov. Výsledkom boli pivá ako napr. Habanero Stout, Oyster Oatmeal Stout, Export Rye Stout aged with Bourbon Vanilla and Caribbean Rum, Belgian Blackberry Stout. Veľkým prínosom bude určite e-shop NextHop.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Tou negatívnou určite machinácie v pivovare dUB. Všetko je to zahalené do tajomstva a stále zostáva nevysvetlené. Ľudia by chceli počuť názor oboch strán. Takto im zostáva urobiť si názor z tých informácii, ktoré majú k dispozícií. V craft-beer odvetví, ktoré je pomerne malé a ľudia sa poznajú, alebo aspoň vedia o sebe, nestačí nevysvetliť veci. Tými pozitívnymi boli určite všetky skvelé pivká od rôznych pivovarov.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Z nášho pohľadu sme si všimli väčšie množstvá diacetylu – „masielka“ v ležiakoch. Ľuďom to možno tak chutí, ale rozhodne to nepatrí do ležiakov.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Na túto otázku nemusíme dlho hľadať odpoveď. Jednoznačne to bola naša spolupráca s Pieštanským pivovarom – ŽiWell a jej podarený výsledok v podobe spoločne vareného porteru. Veľmi sme sa potešili aj 3. miestu na 4-th International Homebrew Competition – Bulgaria 2016 v kategórii American IPA.

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Neviem povedať aký bude rok 2017, ale želal by som si aby bol minimálne taký chutný, ako rok predošlý. Náš bude určite aj kyselý, kedže plánujeme varenie niektorých typov sour beers. Tie budú aj našou najväčšou výzvou roku 2017. Okrem nich plánujeme navariť aj iné, zatiaľ nami nevarené štýly. Navyše sa v Bratislave rozbieha domovaričská komunita, ktorá si myslím, že ponúkne zdieľanie kvalitných informácíí a skúseností jej členom.

Archív: Pet’s and Pav’s Brewery