Slovenské pivo píše rôzne príbehy. Pivovarov po celej krajine pribúda, rovnakým trendom sa však uberá aj domovaričská scéna. Práve tá, ktorá sa výrazným spôsobom podpísala pod rozmach pivnej rozmanitosti. Nebyť domovaričov, o malej pivnej revolúcii by sme mohli písať len ťažko. V množstve príbehov domácich varičov piva môžeme nájsť aj unikátny. Píšu ho dvojičky Peter a Pavol Kadlicovci, ktorí stoja za domácim pivovarom Pet’s and Pav’s Brewery.
Ich cesta k pivu bola zaujímavá a napriek tomu, že sú dvojičky, rozdielna. „Spomienku na môj prvý kontakt s pivom si pamätám veľmi jasne. Bolo to vo Vysokých Tatrách, kde sme boli s rodinou na letnej dovolenke. Mal som vtedy sedem rokov,“ spomína na prvý kontakt s pivom Pavol. „ Otec si dal pivo a ja som sa mu z neho napil. Určite mi muselo chutiť, lebo si dobre pamätám reakciu jednej pani, ktorá sa čudovala, že ma nestriaslo od horkosti,“ smeje sa Pavol. Jeho dvojička Peter si na prvú skúsenosť presne nepamätá. „Predpokladám však, že prvýkrát som ochutnal pivo u babky, ktorá nám vždy naliala čo bolo. Takto som vyskúšali aj pivo a myslím, že mi nechutilo,“ rozmýšľa Peter Kadlic.
Kým väčšina z nás sa k remeselnému pivu dostane cez tradičné veľké pivovary, v prípade bratov to až také priame nebolo. Domovaričstvo im učarovalo veľmi skoro. „Ako 17 ročný som bol na študijnom pobyte v USA a niekedy som si zvykol prečítať pár článkov o tom, čo sa deje doma. Zhodou okolností som natrafil na článok, ktorý písal o varení piva v domácich podmienkach,“ odhaľuje Pavol a dodáva, že po návrate domov začal s bratom robiť prvé kroky s varením piva.
Ako to už v podobných prípadoch býva, začínali s výťažkami. Na prvé pivo si spomínajú veľmi dobre. „Prvé „uvarené“ pivo bola Slivková 10°. Avšak použitých sliviek bolo tak málo, že pri pití sme mohli o slivkách len snívať. Tiež mám dodnes pochybnosti o tom, či to bola ozaj desiatka,“ smeje sa Peter. Prvý kúsok navarený tradičným spôsobom bolo pivo v štýle English Bitter, ktoré dostalo názov Ragnarok. Ten varia súrodenci dodnes.
A čo ich viedlo k tomu, že sa Bratislavčania rozhodli založiť vlastný domáci pivovar Pet’s and Pav’s Brewery? „Stalo sa tak v roku 2012. Vlastný pivovar sme si založili z toho dôvodu, že nám nebolo jedno čo pijeme. Zistili sme, že rôzne europivá chutia inak a predsa rovnako. Vyhliadka svojho vlastného piva, ktorého receptúru poznáme a vieme si urobiť pivo aké chceme a aké nám chutí, jednoznačne prekonala ponuku europív v supermarketoch,“ konštatuje Peter.
Dvojičky sa zhodujú v tom, že obľubujú pivá, ktoré sú rozmanité. „Medzi pivá, ktoré varím najradšej by som zaradil také, v ktorých sa bije široká škála sladových chutí so solídnou dávkou chmeľu. U mňa to jednoznačne bude už spomínaný Ragnarok, ktorý sme tento rok navarili ako Strong Bitter,“ hovorí Pavol. Jeho brat ho dopĺňa a uvádza konkrétne kúsky, ktoré rád varieva. „Je jedno či sa jedná o použitie špecifických ingrediencií, alebo obmeny v postupe varenia. Takto som sa navaril Pumpkin Ale, Christmas Ale s dvoma variantmi korenín a už teraz sa teším na varenie Milk Stoutu,“ odhaľuje svoje plány Peter.
Nad vlastným pivovarom aktuálne nerozmýšľajú. Ako vysokoškoláci budú radi, keď si na svoj koníček nájdu dosť času. „Budúcnosť nášho domáceho pivovaru je veľmi nejasná, najmä kvôli vysokej škole, ktorá si vyžaduje čoraz viac času. To sa odrazí na znížení počtu várok, ktoré navaríme. Určite nehodláme s varením piva najbližších pár rokov prestať. Uvidíme čo prinesie budúcnosť,“ naznačuje Peter.
Snímka: archív Kadlicovcov