Piešťanský pivovar: Otvárať chceme už v apríli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slovenská pivná mapa sa rozrastie o ďalšie mesto. Už v apríli by mal v Piešťanoch otvoriť svoje brány Piešťanský pivovar. „Pripravujeme nielen nové priestory pivovaru, v ktorých sa budú Piešťanci cítiť naozaj príjemne, keď si prídu posedieť s kamarátmi a známymi, ale aj pivné menu, aké v Piešťanoch nemá obdobu,“ prezrádza portálu oPive.sk Tomáš Polerecký z Piešťanského pivovaru.

Podobne ako v mnohých iných minipivovarov, aj v prípade Piešťancov rozhodla ponuka a smerovanie pivného trhu u nás. „S miernou závisťou sme pozorovali, ako v Čechách v posledných rokoch rastú mikropivovary ako huby po daždi. U nás to však šlo pomalšie a krčmy stále ponúkali najmä europivo, ktoré nám pomaly, ale isto prestalo chutiť,“ približuje Tomáš. Ten poukazuje na to, že nápad variť vlastné pivo bol len logickým vyústením týchto faktorov. Nad iným mestom ako Piešťanmi ani neuvažovali. „Piešťany sú naším rodným mestom a preto to má pre nás dvojitý význam,“ hovorí.

Spoľahnúť sa chcú hlavne na pivo s vlastnou receptúrou. Nemá však zostať len pri domácej tvorbe. „Chceme prinášať nové zážitky pre našich hostí, a preto u nás radi privítame lietajúce pivovary a pripravíme spoločné špeciály. Veríme, že prvá takáto spolupráca sa nám podarí už tento rok,“ naznačuje ďalšie rozmery fungovania nového podniku Tomáš Polerecký.

Termín otvárania si určili na jar. Nebude to však záležať len od nich. „Stavební majstri nám síce už niekoľkokrát posunuli predpokladaný dátum otvorenia a teda aj podávanie nášho piva, no keď všetko pôjde podľa aktuálneho plánu, Piešťanci si na našom pive pochutia už v apríli,“ vypočítava spolumajiteľ.  Ten sa netají tým, že otváranie podniku je jeho splneným snom.

Piešťanci zatiaľ nechceli prezradiť, na akom konkrétnom pive chcú stavať pivnú ponuku. Netaja sa však tým, že inšpirácií majú hneď niekoľko. „Keďže sme precestovali rôzne zákutia sveta a regióny, ktorých pivná kultúra je veľmi rozmanitá, inšpirácií sme nadobudli naozaj viac než dosť,“ naznačuje Tomáš a poukazuje aj na to, že za najväčšie vzory považuje hneď dva pivovary. „Medzi naše vzory však patrí najmä Stupavar, ktorí patria medzi vrchol toho, čo sa na Slovensku varí a škótsky BrewDog – ich Ipy sú jednoducho vynikajúce,“ uzatvára rozprávanie Tomáš Polerecký.

Článok bol aktualizovaný