Pivná ponuka je zase o niečo bohatšia. V Nových Zámkoch otvárajú vo štvrtok 1. júna nový pivovar. Ponesie meno Zámčan a vráti okresné mesto na pivnú mapu. „Tento rok bude hlavne o postupnom nastavovaní chute piva a technológie, zisťovaní čo trh pýta a učení Zámčanov na netradičné chute, ktoré doteraz možno nemali až toľko možností spoznávať,“ hovorí pre portál oPive.sk majiteľ pivovaru Tibor Hlavička.
S meškaním
Podľa pôvodných plánov chceli v Nových Zámkoch otvárať svoje brány ešte minulý rok. Zámčan nebol prvý a nebude ani posledný pivovar, ktorý musel svoje plány výrazne korigovať. „Nakoľko sme pivovar otvárali bez použitia eurofondov, úverov a akejkoľvek inej pomoci, niektoré procesy a prestavby trvali dlhšie ako sme plánovali,“ vysvetľuje majiteľ.
Svoje zohrala aj finančná stránka. „Ako to pri prestavbe ide, vždy zistíte, že rozpočet je vám nanič a oproti pôvodnému sa všetko predraží troj- až päťnásobne. Nechceli sme sa zadlžovať a preto sme niekedy museli aj čakať, kým sme na to zarobili,“ úprimne priznáva Tibor Hlavička.
Mnohým pivovarom skomplikovali situáciu úrady. V Nových Zámkoch to tak nebolo. „Našťastie sme s byrokraciou problémy nemali, všetci nám boli nápomocní, aj keď niektoré nariadenia a vyhlášky sú naozaj písané spoza stola a tým pádom aj nezmyselné. Pivovar by bolo možné otvoriť po približne pol roku, ale niektoré veci sme chceli urobiť výborne a nielen uspokojivo a to nám tiež ovplyvnilo čas otvorenia,“ hovorí majiteľ.
Základom pestrá ponuka
V Zámkoch chcú staviť na pestrosť. „Máme v pláne ponúkať viacero druhov piva, chceli by sme do mesta priniesť rôznorodosť, či už vo forme vrchne či spodne kvaseným pív. Do budúcna chceme experimentovať, ale najprv chceme pracovať na udržaní kvality a ponúkaní vyrovnanej chuti,“ naznačuje Tibor Hlavička.
Fľaškovať a sudovať pivo zatiaľ na juhu Slovenska neplánujú, aj keď majú nakúpené sudy a plničku. „Chceli by sme sa tento rok zamerať hlavne na predaj vo vlastnom podniku – aj z dôvodu obmedzenej kapacity pivovaru (500 až 600 hektolitrov), ale do budúcnosti sa tomu nebránime,“ hovorí majiteľ pivovaru, ktorý už teraz myslí aj na expanziu.
„Máme predobjendané ďalšie tanky, ale tie budú primárne stále určené pre pokrytie vlastnej výroby a predaja. Určite by sme neradi mali naše pivo všade a skôr by sme sa do budúcnosti zamerali na podniky, ktoré sa o pivo starajú a udržiavajú ho v najvyššej kvalite,“ naznačuje ďalšie smerovanie Tibor Hlavička.
Presvedčiť miestnych
Majiteľ bude zároveň aj sládkom pivovaru. „V blízkej budúcnosti ani neplánujeme prijať zamestnancov, nakoľko objem nie je taký veľký, aby by sa to finančne oplatilo,“ vypočítava a prezrádza, že pivovar je umiestnený v pivničných priestoroch vlastnej reštaurácie, ktorá funguje už 16 rokov.
Hlavným cieľom pivovaru bude presvedčiť miestnych pivárov. „Radi by sme ich naučili piť aj niečo iné ako europivá. Chceli by sme im ukázať aj netradičné formy piva, ako sú ovocné ľahké pivá z poctivých surovín, alebo pivá, kde chute vytvárajú chmele, slady a kvasnice a nie „umeliny“ a éčka,“ uzatvára rozprávanie majiteľ pivovaru Zámčan Tibor Hlavička.
Snímky: Pivovar Zámčan