Takéto pivné úlety sa nám páčia (Egreše v čokoláde)
|Pivná spolupráca na linke Šilker’s Brewery – Beermalade sa už raz osvedčila. Práve obe zoskúpenia uviedli pred časom na trh pivo s názvom Mikka Sahti. Nezostali však len ňom. Pivný trh ozvláštnili o ďalšie pivo. Nesie názov Egreše v čokoláde, keď ide o tmavé Gose, ktoré je ochutené egrešmi.
Pivo charakterizovali nasledovne: „Trochu sme si uleteli, keď sme kreovali toto pivo, ale aj toto leto je uletené. Takže to zapadá do celého konceptu. A čo môžete očakávať? Presne to, čo je na etikete. Okrem kyslosti z lactobacilov tam nájdete aj ovocnú kyselinku z egrešov, štipku (pre niekoho väčšiu štipku) himalájskej soli a čokoládovo kávové tony/chute, ktoré pochádzajú z pražených sladov a kakaových bôbov Esmeralda.“
Názov piva: Egreše v čokoláde
Pivovar: Spolupráca Šilker’s Brewery a Beermalade
Druh piva: Gose
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: Neuvedená
Obsah alkoholu: 4,0%
Zloženie: Voda, jačmenné a pšeničné slady, egreše, kakaové bôby, himalájska soľ, chmeľ, kvasinky, laktobacily.
Cena: Za fľašu s objemom 0,75 litra sme zaplatili 5,50 eura.
Farba: Čierna.
Pena: Hutná, vysoká. Bola zložená z malých mikrobubliniek a len pomaly padala.
Vôňa: Výrazná. Kombinácia tmavej čokolády, kávy aj náznaky ovocia (egrešov?).
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti kombinácia tmavej čokolády, kávy, ktorá prechádza do ovocnej linky „podmáznutej“ soľou. Ovocnú kyslosť znásobuje práve spomínaná slanosť. Horkosť je nevýrazná, doznievanie kyslasté so slaným nádychom.
Zhrnutie
Názov piva neklame. Skutočne ponúka to, čo avizuje. Pivo iskrivé a netuctové. Prekvapí hlavne hutnosť tónov. Pri danom stupni alkoholu pôsobia tóny hutnejšie, čomu pomáha aj kyslasto-slankastá linka. Pivo určite nesadne každému, remeselne je však urobené výborne. Za nás osmička. Palec hore za nápad aj odvahu ho zrealizovať.