Ďalšia spolupráca malého a veľkého pivovaru. Sily spojili Šariš a ŽiWell

Pivo Dobrodruh

Na svete je ďalšia spolupráca, ktorá búra bariéry medzi malými a veľkými pivovarmi. Pivovar Šariš (patrí pod koncern Plzeňský Prazdroj)  a Piešťanský pivovar ŽiWell uvádzajú na trh spoločné pivo. Kúsok s názvom Dobrodruh je navarený podľa jedného receptu vo Veľkom Šariši a Piešťanoch.

Už druhá skúsenosť

Prvou spoluprácou medzi veľkým a malým pivovarom na Slovensku bolo pivo Jánošík, pod ktoré sa podpísali pivovary Šariš a Prvý horský pivovar Vŕšky z Terchovej.

„V prípade pivovaru Vŕšky išlo o našu prvú spoluprácu s iným pivovarom a celý proces, od tvorby receptúry až po varenie piva, bol obohacujúci a mimoriadne inšpiratívny. Jánošík mal dobrý ohlas u verejnosti a ľuďom chutil, predalo sa všetko, čo sme uvarili,“ hovorí pre oPive.sk Grzegorz Komora, manažér závodu Pivovar Šariš.

Pivovar z východu republiky sa aj toto leto rozhodol ponúknuť pivo, ktoré vzišlo zo spolupráce s malým remeselným pivovarom.  Tentokrát sa dohodol s Piešťanským pivovarom ŽiWell. Komora hovorí o tom, že pre tento pivovar sa rozhodli preto, že je známy svojimi inováciami.

„Už pri prvom stretnutí nám bolo jasné, že to bude zážitok, že oba pivovary sa môžu navzájom inšpirovať a na trh dokážu spoločne priniesť nezabudnuteľný pivný zážitok,“ naznačil Komora.

Pivo Dobrodruh

A čo presvedčilo ŽiWell? „Prazdroj sa po novom zameriava aj na spolupráce s hosťujúcimi pivovarmi. Na Slovensku sa to už minulý rok prejavilo spoluprácou Šarišu a pivovaru Vŕšky, teraz oslovili z pivovaru Šariš aj nás. A my sme veľmi neváhali, je to parádna príležitosť,“ vysvetľuje Peter Demko, sládok a spolumajiteľ Piešťanského pivovaru ŽiWell.

Princíp spolupráce spočíval v tom, že pivovarníci navarili pivo podľa jedného receptu tak vo Veľkom Šariši, ale aj v Piešťanoch. Na trhu sa tak objaví pivo Dobrodruh, ktoré môže byť chuťovo o čosi odlišné.

Peter Demko  si spoluprácu pochvaľuje. „Spolupráca nám dala najmä možnosť vidieť, ako to funguje vo veľkom pivovare. A nemyslím ani tak samotné varenie v Šariši, dovolím si tvrdiť, že o tom sme ako takú predstavu mali. Narážam skôr na celý ten tvorivý proces zahŕňajúci vývoj receptúry, zháňanie surovín, výber názvu a vôbec, všetko, čo je treba aby bol projekt úspešný,“ ozrejmuje Demko.

Ten dodáva, že obohacujúca bola aj celková spolupráca. „Pre nás je príjemné, keď sme týmito profesionálmi braní ako rovnocenní partneri, ktorí majú čo povedať ku každému kroku tvorivého procesu. Najmä vďaka takémuto prístupu máme z tejto spolupráce veľmi dobrý dojem,“ hovorí Demko.

Aj otázka marketingu

Spolupráca môže byť výhodná pre obe strany. Kým väčší pivovar môže ponúknuť iné pivo, ktoré môže prilákať aj náročnejších pivárov, pre malý pivovar môže mať zmysel aj z hľadiska marketingu a reklamy.

Priznáva to aj Demko. „Takú komplexnú podporu by ŽiWell samostatne dosiahol len ťažko,“ hovorí na margo marketingu Demko.

A aké je nové pivo Dobrodruh? Dobrodruh je limitovaná edícia piva štýlu IPL. Ide o ležiak spodne kvasený, s obsahom alkoholu 5 percent a stupňovitosťou 11,6. Ma chmelenie použili pivovary chmele Idaho 7 a Callista.

„Zaujímavé je aj použitie cryo hops verzii chmeľov. Prijemné telo, pekná farba, plná smotanovo biela pena, zaujímavá aróma. Celkovo pôsobí sviežo a ľahko piteľne, ideálne na horúčavy, čo nás čakajú,“ približuje Demko.

A prečo práve Dobrodruh? „Názov limitky bol inšpirovaný Móricom Beňovským, ktorý sa narodil vo Vrbovom pri Piešťanoch. Zameraním na známu osobnosť zo slovenskej histórie sme nadviazali na minuloročnú spoluprácu s pivovarom Vŕšky, kde sme limitku taktiež pomenovali po významnom rodákovi z regiónu,“ konštatuje Komora.

Pivo uvarené v pivovare Šariš bude dostupné v mesiacoch júl a august v podnikoch, ktoré ponúkajú pivo programu Voľba sládkov. V ich prípade pôjde o nefiltrovanú a pasterizovanú verziu piva.

Pivo uvarené v Piešťanoch bude dostupné v pivovare na Lodenici a v ŽiWell Kursalon v centre Piešťan. „Samozrejme budeme schopní stočiť Dobrodruha aj pre záujemcov z iných podnikov, nech sa čo najviac dostane do sveta. No a pivným nadšencom a zberateľom chcem dať do pozornosti, že vznikne aj skutočne limitovaná edícia sedmičiek fľašiek s originálnou etiketou,“ uzatvára Demko. Pivo mohli prvýkrát verejne ochutnať návštevníci letného Salónu piva v Bratislave.

Prečítajte si aj

Nový trend? Šariš navaril prvé pivo s remeselným pivovarom

Snímky: Plzeňský Prazdroj Slovensko, Piešťanský pivovar ŽiWell