Keď v roku 1997 zatvárali výrobu v košickom pivovare Cassovar, v meste ako keby zhasli svetlo. Tradičná pivovarnícka bašta s dlhoročnou tradíciou zostala bez vlastného piva. Nepomohol ani privatizér Alexander Rezeš. Práve pod jeho vedením zatvorili pivovar, ktorý mal takmer 150-ročnú históriu. S východoslovenskou metropolou to v tomto smere nevyzeralo dobre. Po takmer 20 rokoch je všetko inak a východ dnes udáva trendy. Košická pivovarnícka žiara opäť silno svieti.
Prvý záblesk menom Golem
Trvalo asi päť rokov, kým sa do Košíc vrátilo domáce pivo. Postaral sa o to minipivovar Golem, ktorý až do dnešných dní vedie jeho majiteľka Beáta Murková. „V Košiciach sme v roku 2002 otvorili prvý minipivovar a služobne patríme už k tým starším minipivovarom na Slovensku,“ rozpráva. Podľa jej slov Košice mali vždy pivovarnícku históriu. „Po uzatvorení pivovaru Cassovar sa na chvíľu prerušila a som rada, že sa nám podarilo nadviazať na túto pivovarnícku tradíciu,“ rozpráva majiteľka.
Golem sa inšpiroval v Prahe. V Košiciach, kde mali vtedy nadvládu „europivá“, to mali spočiatku veľmi ťažké. „Začiatky boli také všelijaké, ľudia nepoznali kvasinkové, nefiltrované a nepasterizované pivo, takže sme ich pomaly a postupne učili, že pivo môže chutiť aj ináč ako boli bežné zvyknutí na pivá z veľkých pivovarov,“ približuje Beáta Murková. Aj oni prispeli k tomu, že tamojší región začal pomaly, ale isto rozlišovať chute. A postupne sa začala budovať komunita, ktorá našla v pive záľubu.
Pestrá paleta
Keď sa dnes prejdete po meste, nemôžete si nevšimnúť pestrú ponuku tamojších krčiem a pubov. „Hodnotím to mimoriadne pozitívne, komunitu nevytvárajú len pivovary, podniky, domovariči, ale hlavne bežní ľudia, zákazníci,“ konštatuje Maroche Hajduk z kočovného pivovaru Padre Craft Brews.
Ten upozorňuje na to, že v meste dnes nájdete nielen štvoricu minipivovarov (Golem, Šemrák, Cassa Brewery, Hostinec), ale aj dvojicu kočovných pivovarov (Padre Craft Brews, Corvus). Navyše, remeselné pivo nájdete aj v podnikoch. Známa je hlavne štvorica – Pokhoi, Dobre časy, Red Nose Pub a Pivoteka Barrique. „Ponúka sa stále obmieňa, čapované piva rotujú, fľaškový sortiment sa neustále mení, zákazník nemá pocit fádnosti,“ približuje atmosféru popularizátor piva Maroche.
V Košiciach však nie je sám. Meno remeselnému pivu už dlhé roky vylepšuje aj Peter „Bobo“ Bognár, ktorý stojí za domácim pivovarom Wardrobe Beer Manufactory. K slovu sa však hlási aj mladšia komunita ako napríklad Martin Fek (domáci pivovar Mekfartin) či Peter Antal a Michal Ferko (domáci pivovar Zvarime & Budze). „Košice majú už dlhšiu dobu aktívnu komunitu homebrewarov , ktorí tu organizujú rôzne pivné degustatorské súťaže, stretávajú sa, vymieňajú si skúseností, testujú nové pivá a v neposlednom rade šíria pivné informácie a pivnú kultúru,“ odhaľuje čo-to spoza opony Beáta Murková. Všetko je pritom nastavené tak, že domovaričov bude neustále pribúdať. V tamojšom centre Tabačka sa totiž nedávno rozbehla Domovaričská akadémia.
Naspäť na vrchole
Košice museli v roku 1997 padnúť, aby sa teraz vrátili v ešte lepšom a modernejšom svetle. Tamojší sládkovia uspeli, lebo nemali čo stratiť. „Som rada, že sa varia príležitostné alebo sezónne piva, že majitelia minipivovarov neustále na sebe pracujú a vymýšľajú pre spotrebiteľov niečo nové a neboja sa experimentovať,“ prezrádza majiteľka pivovaru Golem.
Košice dnes zaraďujeme medzi výkladnú skriňu slovenského remeselného pivovarníctva. A istým spôsobom odhaľujú, akým smerom by sa mali uberať aj ďalšie mestá…