Pivo, ktoré prelomilo slovenské ľady (Zlatý Bažant Pšeničné)

 Bažant Pšeničné

Prvý nástrel: Keď hurbanovský Zlatý Bažant predstavil svoju pšenicu, bolo to prekvapenie. Ako prvý veľký pivovar u nás sa rozhodol, že bude vyrábať vrchne  kvasené pivo dlhodobo. Bola to odvaha. Či sa podarilo, vedia len oni. Každopádne na stole máme ich Zlatý Bažant Pšeničné. Testovali sme tu veľa ich konkurentov, máme s čím porovnávať.

Názov piva: Zlatý Bažant Pšeničné

Pivovar: Heineken Slovensko, Hurbanovo

Druh piva: Pšeničné pivo. Vrchne kvasené, nefiltrované.

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: Neuvádza

Obsah alkoholu: 4,4%

Zloženie: Voda, slad (pšeničný, svetlý a svetlý karamelový), vybraný chmeľ, kvasnice.

Farba: Tmavo – žltá, mútna. Pivo je nefiltrované.

Vôňa: V rámci kategórie stredne svieža. Jemne cítim banány, klinčeky či citrusové plody.

Pena: Zapenila kvalitne, časom opadávala. Krúžkovala pohár.

Chuť: Sladová chuť začína celkom sviežo. Až sa tešíte, čo príde potom. Telo však výrazne zaostáva za svojimi možnosťami. Iskrivé tóny ovocia ako keby odviedli len polovicu práce. Chmeľ cítiť len okrajovo, ale to je pri pšenici bežné. Chuť je pomerne vodnatá.

5/10

Súhrn

Zhrnutie: Žiadne prekvapenie. Možno sme v kútiku duše dúfali, že by mohli prekvapiť, ale nestalo sa tak. Začnime tým pozitívnym. Pivo sa pije pomerne ľahko, kvitujeme ovocné tóny vo vôni aj v tele. Osviežujúca je aj ovocná, mierne kyslastá chuť. Na strane druhej, chuť je výrazne vodnatá. Keby to zacielili na väčšiu koncentráciu chutí, asi by sme hodnotili oveľa pozitívnejšie. Aj z toho vyplýva, že náznaky plných chutí v pive nájdete, sú však ďaleko za tým, čím by mohli byť. Rozmýšľame nad štvorkou a päťkou. Volíme vyššiu známku. Za to, že sa v Hurbanove rozhodli ponúknuť tento kúsok. Rozhodla piteľnosť i sviežosť.

Článok bol aktualizovaný