Pivo, ktoré pripomenie rok 2016 (PivobranAPA)

Prvý nástrel: Ak by sme robili rebríček udalostí roka 2016, spoločné varenie piva PivobranAPA – Bolo nás 11 by ste v ňom určite našli. Zástupcovia rôznych slovenských pivovarov sa stretli, dali hlavy dokopy a vytvorili spoločné pivo. Aj takýmto spôsobom ukázali, že aj konkurencia môže spolupracovať.  A kto ho spáchal? Priamo na varení sa zúčastnili tieto osoby:

Peter Ruml (Banskobystrický pivovar)
Peter Demko (Piešťanský pivovaru)
Daniel Gallas a Jakub Brontvai (Pivovar Brontvai)
Andrej Kovár (Pivovar Trogára)
Maroš Hajduk (Pivovar Hostinec)
Ján Tribulík (Richtár Jakub)
Ľuboš Kružic a Andrej „Mušto“ Sopúšek (Stupavar)
Lívia Lenčešová (JAMA Craft Brewery)
Richard „Vety“ Vetyška (Holíčsky pivovar Wywar)

Názov piva: PivobranAPA – Bolo nás 11

Pivovar: Pivo bolo navarené v spolupráci 11 sládkov v Holíčskom pivovare Wywar.

Druh piva: APA

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 13 %

Obsah alkoholu: 5,0 %

Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ.

Cena: Pivo sme dostali darom.

Farba: Oranžovo-červená. Pivo je jemne kalné.

Pena: Vysoká, šľahačkovitá, dlho si držala tvar.

Vôňa: Citrusové ovocie. Spoznať môžete grep, limetku i pomaranč. Práve citrusy sú najvýraznejšie.

Chuť: Nástup sladového úvodu je výrazný. Stred pekne korešponduje s vôňou. Nájdete tu okrem citrusového (pomaranč, grep) i lesné ovocie. Koncovka je horkastá.

7/10

Zhrnutie

Prvá polovica výborná, druha za ňou zaostávala. Najsilnejší je stred, v ktorom nájdete citrusové i lesné ovocie. Tóny sú pekne našľapané, v druhej polovici sa to akoby všetko pokazilo. Akoby chýbalo dopovedanie príbehu. Nie je to určite zlé pivo, ukazuje svoj potenciál a ak by autori varili aj druhú várku, určite by vychytali chybičky. Takto dávame sedmičku. Slušnú a nevtieravú. Presne takú istú, akú v nás zanechalo toto pivo. Poprosíme repete. A vôbec, toto hodnotenie nie je až také dôležité. Oveľa dôležitejšia bola myšlienka a jej realizácia. Za to by si účastníci varenia zaslúžili aj desiatku 🙂

Sending
Hodnotenie čitateľov
5.53/10 (17 hodnotenie)

Článok bol aktualizovaný