Pivné koktaily na našom území zatiaľ nie sú tradičnou súčasťou pivnej kultúry, napriek tomu sú určite zaujímavým spestrením. Pivo je všestranne použiteľný nápoj a z neho vyrobený koktail môže prilákať do pivných brán aj jeho zarytých odporcov.
Na inšpiráciu prinášam zopár receptov ako sa dá s pivom naložiť avšak možností je naozaj veľa a fantázii pri experimentovaní sa medze nekladú.
Radler a sirupy
Základný a najjednoduchší pivný koktail je aj u nás veľmi populárny – radler. V prvých rokoch na našom trhu sa na neho síce vrhali znechutené pohľady, ale postupne si vydobyl pevné miesto v nápojových lístkoch aj na poličkách obchodov a pre mnohých sa stal obľúbenou alternatívou kofoly či iného nealka.
V Anglicku nazývajú radler aj Shandy a je tam bežnejšia verzia aj u nás známej kombinácie čapovaného piva a Spritu. Je u nich takisto populárne piť ležiak s trochou limetkového či ríbezľového sirupu. Mnohí však tvrdia, že tento zvyk do UK priniesli Poliaci.
Podobnou alternatívou ma niekoľkokrát prekvapili Škandinávci, ktorí si žiadali pivo doliate colou.
Radler sa dá vytvoriť spojením piva a akéhokoľvek nealko nápoja. Doma je možné si ho zmiešať s čistou citrónovou šťavou, či pridať trochu zázvorového sirupu. Jednou z výhod Radleru je aj to, že vytvorí aj z úplne nepiteľného piva pomerne príjemný pôžitok.
Beermosa
Mimosa je obľúbený „brunchový“ nápoj z prosecca a pomarančového džúsu, ktorá je krásnym spríjemnením každého skorého obedu. Ja som veľkým fanúšikom skorých drinkov (s mierou samozrejme) a verím, že podobné nápoje, alebo pivo nastavia človeku dobrú náladu na celý deň.
Rovnako pomáhajú aj pred dôležitými skúškami a pri tréme. Na mimose podobný lahodný koktail môžeme použiť dobrú pšeničnú ipu. Do pivného pohára na stopke pridáme ovocnú dreň (napríklad maliny a černice) a pol na pol pivo s čerstvou pomarančovou šťavou. Takto stvoríme okrem dobroty aj vizuálne čaro a aspoň sa máte čím chváliť na Instagrame.
Espresso stout
Do chladničky si dáme vychladiť pivné poháre na stopke a mix 25 ml kvalitného espressa a 25 ml kávového likéru. Necháme chladiť aspoň 30 minút. Následne medzi dva poháre rozdelíme 250 ml stoutu a pomaly po lyžičke do oboch vlievame kávový mix.
Írska bomba
Poznáte Jägerbomby? Írska bomba je na podobný spôsob, ale vytvorená z najznámejších írskych nápojov. Potrebujete veľký Guinness a panáka s kombináciou Bailey´s írskeho likéru a írskej Whisky. Panák hodíte do piva a pijete na ex. Ak oslavujete Deň svätého Patricka a chcete sa najbližšie zbombovať ako naozajstný Ír, dajte si pár kolečiek tohto a v hlave vám ostane parádny Dublin.
Bonus: Môj vlastný koktail The Last Centurion
O pivné koktaily som sa začala zaujímať pred pár rokmi, keď som sa pripravovala na firemnú koktailovú súťaž. Hlavnou disciplínou bolo vytvorenie vlastného pivného koktailu, s podmienkou použitia talianskeho ležiaku Peroni a nutnosťou, aby tento koktail nejakým spôsobom pripomínal alebo symbolizoval Taliansko či jeho kultúru.
Použila som čisto talianske ingrediencie a názov bol inšpirovaný epizódou a postavou z britského seriálu Doctor who a jeho farba má pripomínať červeno zlatú kombináciu uniformy rímskeho vojaka. Pohár naplníme ľadom, pridáme 25 ml Amaretta, 25 ml Campari a 50 ml Grenadíny či jahodového sirupu.
Tento červený mix po ľade stečie dolu a my pomaly dočapujeme pohár po vrch. Takýmto spôsobom sa nám farby pekne oddelia od seba. Ozdobíme pohár jahodou a môžeme servírovať. Mimo súťaže by som neváhala použiť radšej ipu či pšeničné pivo, ale ľahší svetlý ležiak poslúži tiež.
Na zdravie!
***********************************
Sheena Staley
Narodená a varená prevažne v Bratislave, chmelená od Čiech po Anglicko. Momentálna rezidencia medzi Bratislavou a brehmi rieky Váh, na Posádke v Dvorníkoch. Milujem dobré pivo, medzi moje najoblúbenejšie patrí belgické pivo, kvalitná IPA či najnovšie ma pohltili sour (kyslé) pivá. Okrem piva mi ku zdraviu treba už iba syry a hudbu. Pivné, otázky, tipy či ponuky na spoluprácu mi môžte posielať na emailovú adresu sheenaisabeerdrinker@gmail.com. Sledovať ma môžete aj na Facebooku.
Snímka: Flickr/Tracy, Flickr/Charles Kremenak, Flickr/Bernt Rostad, Flickr/Paul Sableman, Free-Photos z Pixabay