Pivovar Galgan: Variť pivo vo vlastnom chceme už tento rok

Pivovar Galgan, Galanta, GaPa

Už tento rok by sa na pivovarskú mapu Slovenska mohla dostať už aj Galanta s pivovarom Galgan. Práve v tomto okresnom meste chce svojho producenta zlatistého moku vybudovať trojica pivovarníkov. Pedro (Peter Petruf), Šlapo (Ľubomír Bartuš) a Ľudvo (Ľudovít Sluka) veria, že sa im plány podarí naplniť v dohľadnej dobe. „Ak všetko pôjde naozaj dobre, radi by sme na prelome leta a jesene otvorili reštauračnú časť podniku a do konca roka začali variť vo vlastných priestoroch,“ hovoria pre portál oPive.sk spolumajitelia pivovaru Galgan.

Osudové stretnutie

Osudy troch kamarátov neboli spočiatku spoločné, aj keď vo všetkých prípadoch boli prepletené s pivom. Niekedy pred dvoma rokmi skúsil Pedro doma vykvasiť pivo z mladinového koncentrátu a medzi ochutnávačmi jeho prvotiny bol aj Šlapo. „Začali debaty o tom, že keď to ďalej pôjde dobre, raz by to mohli skúsiť aj zo sladinového a keď sa aj toto vydarí, tak skúsiť zo základných surovín a možno, ako maximalistický sen, raz o pár rokov sa prepracovať  ku kočovnému uvareniu „veľkého“ piva,“ spomínajú dnes.

Napokon si 3. februára 2017 kúpili domáci minipivovar Grainfather a začali variť pivo v domácich podmienkach už zo základných surovín. K pivovarníckemu osudu dvoch kamarátov sa „priplietol“ aj tretí. S Ľudvom sa síce poznali niekoľko rokov, až na jednej akcii však zistili, že majú spoločný cieľ.

Ľudvo totiž dlhodobo sníval svoj sen o vlastnom pivovare. Ešte v roku 2016 chcel založiť pivovar v jednom okresnom meste na strednom Slovensku. „Bohužiaľ vtedy to stroskotalo na pomerne malých skúsenostiach a najmä na nemožnosti dostať sa k vhodným priestorom,“ približuje a dodáva, že spolu s manželkou už 16 rokov snívajú o vlastnej reštaurácii.

Dohoda na stole

„Keďže sme všetci dlhoroční priatelia, prišlo nám vcelku logické prepojiť tieto naše parciálne záujmy do jedného homogénneho celku a začali sme sa cielenejšie obzerať po vhodných priestoroch. Asi najvhodnejší a zároveň cenovo ešte prijateľný priestor sa podarilo nájsť Šlapovi v Galante a to rozhodlo o tom, že budeme variť pivo v Galante,“ hovoria.

Pivovar Galgan, Galanta, GaPa

Koncom minulého roka tak založili firmu a rozbehli proces, ktorého cieľ je jasný. „Oslovili sme architektov ako aj odborníkov na technológiu výroby piva a výstavbu malých pivovarov, vytvorili dynamický, ale hlavne zanietený tím a začali intenzívne pracovať na príprave výstavby pivovaru a reštaurácie,“ naznačujú.

Už v lete 2017 si vyskúšali prvé varenie piva na profesionálnom pivovare, keď navarili prvú várku v pivovare JAMA. Išlo o štýl IPA a pivo bolo uvarené na špeciálnu súkromnú akciu. Prvé pivo, ktoré išlo aj na trh, navarili v Piešťanoch. „Naša prvotina GaPa je v podstate ten istý recept, „doladený“ tentokrát Peťom Demkom z Piešťanského pivovaru Žiwell, u ktorého sme našli zázemie pri našom prvom “ostrom” pokuse, a ktorému vďačíme za veľa,“ vysvetľujú.

A ako vznikol názov GaPa, resp. Galantská APA? „Vymyslel ho Šlapo, náš kamarát Igor Derevenec (grafik, ilustrátor a výtvarník) nám k tomu navrhol a zrealizoval etiketu inšpirovanú rovnako znejúcim menom jaštera z filmu GAPPA a GaPa bola na svete,“ prezrádzajú.

Hektické obdobie

V Galante aktuálne prežívajú hektické mesiace. „Dokončujeme odstraňovanie starých a nepotrebných vecí v našich priestoroch v Galante, finišujeme s prípravou architektonickej štúdie a vizualizácii a začíname s prípravou stavebnej projektovej dokumentácie. Zároveň dokončujeme výber hlavného dodávateľa pivovarskej technológie a popri tom sa snažíme aj niečo ďalšie kočovne navariť,“ vypočítavajú.

Pivovar Galgan, Galanta, GaPa

Variť by chceli už tento rok aj vo svojom. Už teraz vedia, ako bude vyzerať ich ponuka. „Plán je variť základných štyri až päť druhov piva. Určite počítame s nejakým ležiakom, nemali by chýbať ani vrchne kvasené pivá typu APA, IPA, a pravdepodobne pridáme aj niečo ešte „tmavšie“, napr. Porter, Stout a pod.,“ naznačujú.

Jedným dychom však dodávajú, že v ich ponuke by sa mali objaviť aj sezónne špeciály. „Vo všeobecnosti chceme variť pivá, ktoré budú chutiť aj nám. Pevne veríme, že pivo varené s nadšením bude chutiť aj našim zákazníkom,“ hovoria. Do istej miery ich čaká aj výzva. Zákazníci v Galante nemajú s remeselným pivom veľké skúsenosti. Už teraz však nádejní pivovarníci evidujú záujem. „Ľudia sa na piváreň s pestrejším výberom pív tešia. Pokúsime sa ich očakávania určite nesklamať, naplniť ich a v ideálnom prípade ich aj prekonať,“ uzatvárajú rozprávanie Pedro, Šlapo a Ľudvo z pivovaru Galgan.

Snímky: Pivovar Galgan