Náš plán znel pomerne jednoducho. Po ceste na východ sme mali v Ružomberku odbočiť na Čutkovskú dolinu. Tam sme chceli urobiť našu klasickú recenziu pivovaru. V tomto prípade pivovaru Ursus. Nakoniec sme však naše plány museli prehodnotiť, keďže pivovar ešte nebol otvorený. Pivo sme napriek tomu ochutnali.
Namiesto pivovaru reštaurácia
Najprv trocha faktov. Pivovar Ursus otvorili koncom roka 2019. Svojou polohou ho môžeme zaradiť do skupiny pivovarov, ktoré majú lákať hlavne lokalitou a sú odkázaní viac-menej na turistov. Nachádza sa totiž v Čutkovskej doline, ktorá je známa ako turistická lokalita.
Do lokality prichádzame pár dni pred Vianocami. Zaparkovať problém nemáme. Pivovar Ursus je situovaný v rezorte U dobrého pastiera, ktorý môžeme označiť za polyfunkčný. Jeho súčasťou sú ubytovacie kapacity, niekoľko reštaurácií, wellness služby, obchodík ale aj pivovar. A to nehovoríme o možností športového vyžitia. V čase našej návštevy tu bolo postavené klzisko.
Na prvý pohľad to vyzerá tak, že tento kolos museli pomôcť vybudovať eurofondy, ale toto sme neoverovali a pre nás to v danom momente ani nie je podstatné. Základom je to, že v okrajovej časti Ružomberka vyrástlo komplex, ktorý ponúka možnosti pre trávenie voľného času.
Trocha nám trvalo, kým sme sa „vysomárili“ a našli cieľ do ktorého ideme. Keďže na pivovar sme boli príliš rýchli, mierime do reštaurácie Richtárka. Podobne ako ostatné budovy, aj v tomto prípade ide o drevenicu. Prichádzame v čase obeda a na naše prekvapenie je pomerne veľká reštaurácia veľmi slušne obsadená.
Asi dôkaz, že nastavený koncept funguje dobre. Jeden stôl sme však našli. Obsluha bola pri nás pomerne rýchlo, hneď zisťujeme, čo majú na „výčape“. Tajne dúfame, že okrem klasiky ochutnáme aj nejaký vianočný špeciál.
Zostávame však sklamaní. V ponuke je „len“ dvojica domácich pív. Čo nás však prekvapilo bolo to, že v ponuke nájdete aj pivo Zlatý Bažant. Nestáva sa často, aby ste v podnikoch s vlastným pivovarom našli takúto kombináciu.
Za nás spokojnosť
Ako prvé sme si objednali pivo s názvom Senátor 12°. Ide o 12-stupňový ležiak, ktorý je podľa popisu nefiltrovaný a nepasterizovaný. Pivo malo nízku penu so smotanovou konzistenciou, keď malo svetložltú farbu.
Vo vôni ste zachytili slad, karamel i chlebnatosť. Sladový základ bol stredne výrazný, rezkosť jemne nižšia. V chuti ste zachytili kombináciu sladu, chlebnatosi aj karamelu. Horkosť bola výraznejšia, doznievanie sladové s korenistou stopou.
Za nás to bolo pivo, ktoré nám chutilo. Bolo hutné, pekne vyskladané s horkejším profilom. Určite dobre piteľný kúsok a za nás osmička. Musíme priznať, že čapovaného Ursusa sme pili, toto bolo o niekoľko tried lepšie.
Medzitým sme si dali aj obed. Ochutnali sme menu aj halušky na objednávku. Halušky boli veľmi dobré, menu (koložvárska kapusta) malo čo vylepšovať.
Ochutnali sme však aj druhý pivný kúsok. Ten niesol meno Prelát 13°. Podľa popisu v jedálnom lístku išlo o polotmavý ležiak. Ten mal medenú farbu a bol ozdobený jemnou šľahačkovitou penou. Vo vôni ste zachytili karamel, med aj keksíky.
Sladový základ v tomto kúsku bol stredne výrazný, rezkosť vyššia. V chuti sme zachytili kombináciu sladu, keksíkov aj karamelu a masielka. Na to, že išlo o 13-stupňovú verziu piva, telo pôsobilo plochšie. Horkosť bola stredne výrazná, doznievanie sladové s horkastou linkou.
Piteľnosti piva uberala výraznejšia rezkosť, keď pivo výrazne „ihličkovalo“. Pivu chýbalo aj o čosi lepšie vyskladanie, aj preto to bola za nás sedmička. Trocha zamrzel nie práve najčistejší pohár.
Vrátime sa
Ako sme spomenuli na začiatku, našou ambíciou spraviť regulárnu recenziu podniku s bodovaním na konci. V tomto prípade však zvolíme len slovné zhrnutie. Radi sa do Čutkovskej doliny vrátime a detailne si rozoberieme atmosféru v pivovarskom podniku, ktorý bol v čase našej návštevy zatvorený.
To, čo sme zažili a ochutnali nás uspokojilo. Ležiak bol výborný a ak si udržiava takúto kondíciu celoročne, musíme sládka pochváliť. Celkovo zvolený koncept celého areálu dáva zmysel a veríme, že najmä v lete (a nielen počas neho) je to výborná voľba na návštevu.
Trocha nás však zamrzelo to, že sme si nevedeli kúpiť vianočné špeciály. Napriek tomu, že bolo pár dni pred Vianocami, v tamojšej predajni nám povedali, že vianočné pivká budú v predaji až 26. decembra. Ursus bol asi jediný pivovar na Slovensku (a možno v celom regióne), ktorý uviedol na trh vianočné pivá až po Vianociach.
Každopádne, to čo sme videli v Čutkovskej doline, nás potešilo. Po tejto skúsenosti vieme tento pivovar odporúčať. A to bolo pre nás potešiteľné zistenie.