Pivovar Golem: K dvom stáliciam pridávame do ponuky aj tretie pivo

Golem - mozaika

Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Beáta Murková z košického pivovaru Golem.

Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?

Na otázku, či bol rok 2021 najťažším rokom pre pivovary, odpoviem asi takto: Nebol to rok ľahký, bol to rok náročný, ale pre nás v porovnaní s predošlým rokom 2020, kedy sme nielen my v pivovaroch, ale celá spoločnosť, ba celý svet, boli postavení pred nové podmienky fungovania (resp. skôr toho nefungovania), bol o niečo ľahší, pretože sme vedeli, čo prináša  byť neustále na okienkovom predaji, starať sa o zákazníkov pred dverami pivovaru, v zime, mraze a v daždi. Takže sme si vytvorili úsporný model fungovania a vďaka tomu sa nám podarilo aj v roku 2021 aspoň trochu prijateľným spôsobom fungovať a prežiť.

Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Vždy ma posúva vpred pocit z dobre odvedenej práce (a neberte to ako klišé). Prežili sme rok  v pivovare v plnom zdraví, uvarili sme síce oveľa menej piva, ale kvalitatívne sme nepoľavili z našich vysoko nastavených štandardov.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?

Už veľakrát som prezentovala filozofiu nášho malého pivovaru a tou je kvalita prevažujúca nad kvantitou, ktorá je ponúkaná exkluzívne iba v našom reštauračnom pivovare na Dominikánskom námestí v Košiciach. Ďalej je to ponúkaná klasika svetlého ležiaku Golem 11,5 a tmavého ležiaku Golem 13, na ktorých už vyrástla jedna generácia našej klientely, pretože  história, ktorú náš pivovar píše dvadsiaty rok (ozaj, v apríli máme 20, už sme riadni dospeláci ) o niečom svedčí.

Po minuloročnej skúsenosti zaraďujeme naše tretie pivo Shemesh (IPL) do stálej ponuky, nakoľko jeho kvalitu si našlo a obľúbilo veľa našich hostí. Náš sládek Marek Kaňuk „vyšperkoval“ pôvodnú receptúru Shemeshu, ktorú pripravili spoločne s Marošom Hajdukom v roku 2016 a výsledok a odozva svedčia, že Marek to s pivom vie…

S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?

Ambície? Máme v tom jasno. Byť v zdravotnej pohode, stretávať sa s pozitívne naladenou klientelou (nie covidovo), variť naďalej kvalitné pivá a v neposlednom rade  pripraviť  dôstojnú oslavu  našej dvadsiatky.

Prečítajte si aj

Steiger: Fľaškovému pivu by mohol pomôcť nový systém zálohovania

Snímka: Pivovar Golem