Pivovar Herrenwald: Chceme premeniť koníček na živobytie

Na pivovarnícku mapu Slovenska pribudne nová obec. Pivo plánujú variť v Malej Ide neďaleko Košíc. Práve tam v týchto týždňoch a mesiacoch pripravuje rodina Cangárovcov Pivovar Herrenwald. „Plán otvorenia pivovaru je v jeseni tohto roka, závisí však na dodávateľoch stavebných prác a technológie,“ hovorí pre portál oPive.sk Pavol Cangár ml.

Domovariči

Pavol nie je žiadnym pivným nováčikom. S výrobou piva ako takou sa stretol už koncom deväťdesiatych rokov. „Bolo to pri vývoze reštauračného pivovaru vyrobeného nadšencami v Markušovciach. Pivovar smeroval do Kyjeva na Ukrajine. Pivo v ňom vyrábané bolo výborné,“ spomína si.

Pivo je pre Pavla Cangára ml. aj koníčkom, keďže sa zaradil medzi domovaričov, ktorých počet v posledných rokoch neustále stúpa. „Počas štyroch rokov doma vareného piva, študovania, pokusov a inšpirácií vznikli desiatky rôznych pív a pivných štýlov. S tými, ktoré chutia okoliu najviac, pracujeme ďalej,“ prezrádza.

Od domovaričstva k vlastnému pivovaru je ďaleko i blízko zároveň. Dôležité je urobiť zásadné rozhodnutie. „Od prvých podarených pív a pozitívnych hodnotení boli predstavy, ako postúpiť od koníčka k živobytiu. Avšak moment pevného rozhodnutia vznikol počas debaty otca a syna cez vianočné sviatky roku 2014,“ približuje zlomový okamih Pavol Cangár ml.

Od slov k činom

Tu zdôrazňuje fakt, že do toho idú spoločne. „Iskra v otcových očiach pri preberaní receptúr a výsledných chutí v nás oboch vzbudila odhodlanie, pokračovať v rozvoji tejto zatiaľ len záľuby,“ vysvetľuje. Hlavnou výhodou je to, že obaja majú skúsenosti s manažovaním projektov. Sú totiž riadiaci pracovníci, ktorí majú na starosti investície iných spoločností.

Že sú obaja muži činu, dokázali hneď pár týždňov po tom, čo sa počas Vianoc rozhodli pre vlastný pivovar. „Už o mesiac na to sme brigádovali v pivovare Kaltenecker, študovali, učili sa, získavali skúsenosti a stretávali inšpiratívnych ľudí, ktorí vytvárajú remeselné pivo,“  prekvapuje Pavol Cangár ml.

Aj keď je okres Košice-okolie počtom obyvateľov siedmy najväčší v krajine, doteraz vlastný pivovar nemal. Pivovar Herrenwald to zemní. A ako vznikol názov? „V chotári Malej Idy je viacero častí a v jednej z nich s názvom Panský les, podľa ktorej nesie pivovar meno Herrenwald, vznikol nápad variť a predávať svoje pivko,“ vysvetľuje sládok.

Vítajú aj kočovníkov

Aj keď bude pivovar sídliť v novej budove, ktorú aktuálne stavajú, jeho cieľom je vrátiť sa ku koreňom. „Chceme nadviazať na tradíciu varenia piva v obci, kde bol pivovar už v 19. storočí. Súčasťou budovy bude bar na dvoch podlažiach s letnou terasou, zatiaľ bez reštaurácie, ktorá je v pláne,“ prezrádza Pavol.

V ich ponuke by mali byť spodne i vrchne kvasené pivá. „Spočiatku budú prevládať ležiaky, ale postupne by sme chceli zákazníkom predstaviť aj ďalšie moderné pivné štýly,“ naznačuje Pavol Cangár ml. Už teraz pritom avizuje, že chcú otvoriť svoje brány aj pre lietajúce pivovary či nájomné vary.