Pivovar Huncút: Veríme, že dostupnosť fľaškového piva bude stabilnejšia

Huncút

Rok 2023 je za nami. Môžeme bilancovať a hodnotiť. Oproti predchádzajúcim dvom rokom bol o čosi pokojnejší. Pandémia síce ustala, ale mnohé problémy nastali. Rast nákladov na jednej strane, šetrenie zákazníkov na strane druhej.
A vnímali rok 2023 pivovarníci? A s akými plánmi vstupujú do nového roka 2024? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Tomáš Pivarči z Remeselného pivovaru Huncút.

Pivovarnícka anketa

Ako ste vnímali rok 2023? Čo ho najviac ovplyvnilo?

Celý rok 2023 bol nesmierne náročný. Najväčším zásahom do vtedajšieho chodu pivovaru a zároveň najväčšou zmenou bolo dodanie novej technológie, ktorej predchádzala demontáž pôvodnej technológie na jeseň 2022 a rozsiahle stavebné úpravy.

Vedeli by ste na roku 2023 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Ak sa na rok 2023 pozrieme z hľadiska histórie pivovaru, tak bol najúspešnejším a preto pozitív je nesmierne veľa. Vyberieme podľa nás tie najhlavnejšie.

V prvom rade nás teší zvýšený záujem o naše produkty a dlhoročná spolupráca s Útulňou Andrejcová, pre ktorú sme už siedmy rok varili pivný endemit „Tetrov“. K ďalším veľkým plusom minulého roka patrí inštalácia novej technológie a realizácia novej elektrickej prípojky. V minulom roku opäť rástol záujem o zážitkové varenia, ktoré u nás v pivovare realizujeme v spolupráci s cateringovou firmou EATeliér.

Rozšírenie výroby nám umožnilo ponúkať aj službu tzv. kočovného varenia. V tomto roku sme tiež realizovali výrobu nízkoalkoholického piva a limonády „Pinky“, ktorá zožala veľký úspech na každej akcii a aj vo viacerých podnikoch. V neposlednom rade bol rok 2023 aj z hľadiska doterajšej výroby naším najlepším rokom.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2024?

Z minulého roka nás asi najviac teší čučoriedkový sour ale „Julo“. Dôvodov je viacero. Pivo bolo inšpirované Júliusom Satinským, ktorý mal rozhlasovú reláciu Čučoriedkáreň. Varili sme ho v júli v spolupráci so študentmi SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorí priložili ruku k dielu nielen manuálne, ale aj myšlienkovo. Pivo sme spoločne odprezentovali na Banskobystrickom pivnom festivale.

V novom roku plánujeme samozrejme variť obľúbenú IPU, upraviť recept piva Forgach na ležiacky štýl, pokračovať aj s ponukou nízkoalkoholického piva, možno formou radleru a zaradiť limonádu „Pinky“ do našej stabilnej ponuky. Rovnako sa tešíme na nejaký letný kyseláčik.

Začiatkom roka budeme v pivovare inštalovať novú plničku fliaš, takže veríme, že v roku 2024 bude dostupnosť nášho fľaškového piva stabilnejšia. Budeme ponúkať aj možnosť fľaškovania piva pre iné pivovary, resp. iných záujemcov.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2024?

Vývoj v roku 2024 môže byť ešte stále ťažko predvídateľný a preto je potrebné, aby sme boli naďalej obozretní. Veríme, že technologické zmeny a nastavené procesy prispejú k ďalšiemu zvýšeniu výroby. Ako je u nás zvykom, aj v roku 2024 budeme pripravovať stabilné, no aj nové produkty. Budeme hľadať zaujímavé spolupráce a venovať sa našim súčasným aj novým zákazníkom.

Prečítajte si aj

Pivovar Wywar: Plánujeme uvedenie našich pív v plechovkách

Snímka: Remeselný pivovar Huncút