Pivovar Hvezdoň: Chceme variť hlavne vrchne kvasené pivá

Hvezdoň, sudy, pivovar, pivo, varenie piva

Na slovenskej pivovarníckej scéne dochádza k zaujímavej transakcii. Jeden pivovar zaniká, druhý vzniká. Na vlastné pivo sa tak môžu tešiť obyvatelia Hviezdoslavova. Práve tam totiž otvorí svoje brány nový reštauračný pivovar Hvezdoň.

Desať rokov snívania

Meno Hvezdoň bolo v pivovarníckych kruhoch pomerne neznáme. Zviditeľnilo sa až koncom minulého týždňa, keď práve tento kočovný pivovar kúpil technológiu od Rodinného mikropivovaru Hudák.

Okolo piva sa pritom Ján a Michal Mojžišovci motajú už dlho. „Sme dvaja bratia a chceli sme si nájsť rodinný biznis, ktorý by sme vedeli robiť spoločne napriek rozličným povolaniam, s ambíciou postupne zapojiť celú rodinu. Viac ako desať rokov nás fascinovala myšlienka vlastného pivovaru,“ hovoria pre portál oPive.sk.

Hvezdoň, Rodinný mikropivovar Hudák, , Hviezdoslavovo, pivovar, nový pivovar, varenie piva, Bratislavský hrncovar

S fenoménom remeselného piva sa zoznámili na cestách po Európe. „Rozhodujúci okamih nastal, keď sme sa na túto tému dostali s našim kamarátom Pedrom Petrufom z pivovaru Galgan. Ten nás upozornil na dostupnú technológiu na výrobu vlastného domáceho piva a uvaril s nami prvé várky. Od toho bol už len krôčik k predstave kočovného pivovaru, ktorý bol medzikrokom k vlastnému pivovaru,“ vysvetľujú Ján a Michal.

Pomerne rýchle rozhodnutie

Varenie na cudzom však podľa nich nie je to pravé. „Pri kočovaní sa musí vaše vlastné pivo prispôsobiť situácii v hosťovskom pivovare. Nás lákala sloboda a ponuka od pána Hudáka prišla priamo od Hospodina. Kúpa pivovaru nám umožní oveľa rýchlejšie dostať naše pivo na trh a celý proces výroby držať pevne v rukách,“ konštatujú.

Už teraz je isté, že pivovar sa bude sťahovať z Rače do Hviezdoslavova. „Charakter kontajnerového pivovaru pána Hudáka umožňuje presun do pripravovanej lokality v Hviezdoslavove, kde k nemu pristavíme reštauráciu,“ prezrádzajú.

Hvezdoň, pivovar Hvezdoň, logo, pivovar

Už teraz vedia, čím chcú zaujať pivárov. „Primárne budeme variť vrchne kvasené pivá. V našom garážovom pivovare sme pripravili niekoľko receptov, ktoré zaujali,“ konštatujú. Ich úspechom je aj prvé miesto na tohtoročnej súťaži Bratislavský Hrncovar v kategórii Strong Bitter.

Najbližšie týždne budú pre bratov Mojžišovcov hektické. A kde budeme môcť ochutnať ich prvé várky navarené na vlastnom pivovare? „Najbližšie na Dni obce Hviezdoslavov, konkrétne v sobotu 28. septembra, kde vás všetkých srdečne pozývame. Navyše zvažujeme účasť na tohtoročnom Salóne piva v Bratislave. Naše pivo ponúkneme aj v bratislavských pivárňach a na strednom Slovensku, odkiaľ pochádzame,“ prezrádzajú.

Prečítajte si aj

Bratislavský pivovar Hudák končí. Na scéne vydržal rok

Snímky: Archív Pivovar Hvezdoň