Na začiatku bola snaha navariť pivo z čerstvého chmeľu, na jeho konci založenie štyroch malých chmeľníc. Takto by sa dalo v skratke opísať dobrodružstvo pivovaru Hvezdoň, ktorý chce na jeseň dodať na trh pivo z čerstvého chmeľu.
Nebolo z čoho vyberať
Keď sládok a majiteľ pivovaru Hvezdoň Michal Mojžiš pátral po tom, kde na Slovensku by mohol kúpiť čerstvý chmeľ, zostal prekvapený. „Na Slovensku sa nám podarilo dopátrať iba jedného výrobcu. Je nepochopiteľné, prečo tomu tak je,“ hovorí pre portál oPive.
„Urpiner, ak sa nemýlim, má prsty v chmeľnici okolo Nemšovej. Vyskúšali sme ho a je naozaj kvalitný, voňavý – odroda ŽPČ,“ opisuje Michal. Ten poukazuje na to, že slabá ponuka súvisí s menšou podporou pestovateľov. „Na strane druhej, dopyt po lokálnych tovaroch rastie,“ konštatuje.
A tak sa rozhodli, že chmeľ zasadia sami. „Oslovili sme priamo Cmelařšký institut zo Žatca. Špeciálne chceme poďakovať pánovi Ing. Nesvadbovi za ústretovosť a pomoc,“ hovorí sládok pivovaru.
Na štyroch miestach
Pivovarníci z Hvezdoňa sa rozhodli vypestovať dve odrody. Už spomínaný ŽPČ, teda Žatecký poloraný červeňák a viac ovocne ladenú českú odrodu Saturn.
„Tie sme vyskúšali vypestovať na štyroch rôznych miestach: priamo pri našom pivovare (do tejto zimy je ešte pred sťahovaním v Bratislave), v Táborisku pod krížom v Eliášovciach (kde pivko aj čapujeme pre vodákov), v Brezne a na Bystrej,“ opisuje pivovarník.
A neuvažujú nad tým, že by pestovanie chmeľu postupne rozširovali? „Nevylučujeme takúto možnosť do budúcna, bude potrebné naštudovať podmienky zo zmluvy, ktorú sme podpisovali. Nie je to také jednoduché. Uvidíme ako to dopadne,“ hovorí Michal.
Bude aj med
Pivovarníci z Hviezdoslavova už teraz vedia, čo z chmeľom urobia. „Ak všetko pôjde podľa plánu, uvaríme na jeseň pivká, kde použijeme iba to, čo sme vypestovali,“ hovorí Michal Mojžiš s tým, že výsledok tohto experimentu ukáže, či sa doňho pustia aj v ďalšom roku.
Takto navarené pivo však nebude dostupné všade. „Tieto pivká bude možnosť degustovať výhradne na výčape v Hviezdoslavove, kam k pripravovanej krčme sťahujeme konečne po sezóne aj pivovar,“ hovorí Michal.
Okrem vlastného chmeľu však pripravujú aj ďalšiu domácu ingredienciu, ktorou chcú ozvláštniť zlatistý mok. Sládok pivovaru je aj včelár a tak je v plánoch aj pivo s použitím domáceho medu.
Očkávania pred letnou sezónou majú pivovarníci optimistické. „Zákazníci sú po vlnách pandémie hladní po sociálnom kontakte a smädní po pivku. Robíme aj fajnú nealko IPA pre tých, čo nemôžu alko. Aj keď všetci zažívame neľahké časy, veríme, že bude stále väčší dopyt po kvalitnom pive a že všetko v poriadku,“ uzatvára rozprávanie sládok a majiteľ pivovaru Hvezdoň Michal Mojžiš.