Dedina by krčmu neuživila. Tak si otvoril pivný automat

Pivný automat 3

Príbeh Martina Povýšila je v mnohých ohľadoch bežný, ponúka však zaujímavé rozuzlenie, ktoré jeho pivovar preslávilo nielen v Česku, ale po celom svete. Ale začnime pekne od začiatku, keď ešte nikto netušil, že Martin ukáže svetu unikátne riešenie spojené s čapovaním piva.

V obci Uhřínovice malo varenia piva dlhoročnú tradíciu. Kým v mnohých českých obciach majú svoj pivovar, tamojší zavreli v roku 1945. Dlhé desaťročia tak obec v srdci Vysočiny  nemala vlastné pivo. Všetko sa to zmenilo v roku 2013, keď Martin Povýšil zakladá Pivovar Ruprenz. „Pivovar vznikol na jar 2013, keď mu predchádzalo asi sedem až osem rokov domáceho varenia piva,“ prezrádza portálu oPive.sk Martin. Ten sa špecializoval na spodne kvasený ležiak plzeňského typu. Jeho receptúru vylepšoval niekoľko rokov, keď sa snažil reflektovať na tradičnú receptúru z Uhřínovíc. To sa mu podarilo aj vďaka diskusiám s miestnymi pamätníkmi a konzumentmi.

Produkciu síce vyriešil, čakal ho však ďalší problém. Komu pivo ponúkne. Kým v okolí sa dilema vyriešila v podstate sama, keďže tamojšie „hospody“ mali o jeho produkciu záujem, doma nemal kde pivo predávať. Obec krčmu nemala. Aj keď je totiž pivo v Česku obľúbené, 76 obyvateľov obce by krčmu asi ťažko uživilo. Riešenie našiel v pivnom automate, ktorý nainštaloval na okraji obce. „V malej obci nemá krčma šancu prežiť, takto je pivo dostupné sedem dní v týždni,“ usmieva sa Martin. Sám je pyšný na toto riešenie, aj keď si zaň neberie zásluhy. „Technológiu vyrobil jeden známy, nie je to môj vynález, len som prvý, kto ho použil na verejnosti,“ prezrádza.

Pivný automat 1

Zaujímavý automat si všimli aj zahraničné média z Rakúska, Veľkej Británie či Francúzska. A to pomohlo aj návštevnosti.  „Od začiatku je automat pre zákazníkov veľmi atraktívny a neustále k nám jazdia noví a noví turisti,“ pochvaľuje si Martin Povýšil. Ak by ste automat navštívili, za pollitrák zaplatíte 20 korún českých.

Ak sa Martina opýtate na ďalšie ciele do budúcnosti, budete prekvapení. „Prevádzkujem malý pivovar, chcem variť dobré pivo, ďalšie plány nemám,“ odpovedá sympaticky. Ten jedným očkom sleduje aj dianie na slovenskej pivovarníckej scéne. „Pivovarníctvo sledujem ako v Čechách, tak aj na Slovensku. Je perfektné, že aj tam vznikajú nové minipivovary, ktoré varia vynikajúce pivo,“ uzatvára rozprávanie Martin.

Snímky: Facebook Pivovar Ruprenz

Článok bol aktualizovaný