Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá spolumajiteľ Pivovaru Jajnekem Filip Slovák.
Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2016 hodnotím ako ďalší rok, ktorý prial rozvoju remeselného pivovarníctva na Slovensku. Boli sme svedkami vzniku ďalších nových pivovarov a so zadosťučinením sme mohli sledovať ako veľkí hráči reagujú na trendy nastolené remeselnými pivovarmi. Z pohľadu nášho pivovaru to bol rok mravenčej práce, učenia sa, zaobstarávania vhodného priestoru na zriadenie pivovarskej prevádzky, a rok postupného budovania spločnosti, ktorá zastrešuje pivovar.
Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Čo sa nás týka, tak napočítali sme spolu tri udalosti roka a to narodenie troch nových prírastkov do nášho pivovarníckeho teamu, Viktora, Jakuba a pred nedávnom Sary.
Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Čo sa týka samotného remesla je až obdivuhodné aká súdržnosť panuje medzi nadšencami remeselnej výroby piva, novodobými sládkami – samoukmi a ich obchodnými spoločníkmi s nezatajiteľnou dobrodružnou povahou. Ak preto vznikne problém na poli samotnej výroby piva, nie je ťažké nájsť niekoho, kto vám ochotne poradí. Za posledných pár rokov sa na Slovensku zjavne vytvorila komunita remeselných pivovarníkov a táto sa neustále rozširuje. Na vaše podnety a otázky nezriedka spontánne zareaguje aj starý majster sládok. Pravidelne ste ho stretávali v miesnych potravinách a netušili ste, že pred rokmi prišiel o prácu v pivovare, ktorý kúpila a úspešne zlikvidovala nadnárodná spoločnosť. Nečakane sa stane svedkom vašej debaty a so zápalom sa pridá. Problémy skôr prichádzajú s rozbehom podnikania ako takého. Obrovská miera byrokracie. Mizivá podpora začínajúcich firiem. Celkovo nepriaznivé podnikateľské prostredie. Nemotornosť štátu na poli elektronizácie štátnej správy a takto by sa dalo pokračovať ďalej.
Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Najväčšiu radosť nám urobila spolupráca s Prvým piešťanským pivovarom kde sa nám úspešne podarilo nainštalovať novú technológiu. Bol to náš pilotný projekt v oblasti dodávky a inštalácie pivovarskej technológie, vďaka ktorému sme získali neoceniteľné skúsenosti. Možnosť pohybovať sa denno denne v prostredí už zabehnutého pivovaru nám tak isto veľmi pomohla pri plánovaní našej vlastnej pivovarskej prevádzky.
Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Najväčšou výzvou pre nás bude zabezpečenie finančných prostiredkov na rekonštrukciu budovy, ktorú sme pred zhruba pol rokom nadobudli do vlastníctva, jej samotná rekonštrukcia a uvedenie do takého stavu, aby sme do nej mohli nainštalovať pivovarskú technológiu a spustiť v nej prevádzku remeselného pivovaru.
Snímka: archív F. S.