Pred troma rokmi dostal varnú nádobu. Dnes zakladá pivovar

jajnekem 01

Niekedy je láska k pivu tak veľká, že dokáže robiť divy. Presvedčil sa o tom aj Filip Slovák, ktorého cesta k splneniu pivovarníckeho sna bola veľmi rýchla. Začala sa pred troma rokmi, celkom nevinne. Dnes pracuje na tom, aby v Gemerskej Panici otvoril pivovar Jajnekem. Prvých hostí by chcel so spoločníkmi privítať už koncom tohto roka.

Ale začnime celkom na začiatku, v okamihu, keď cesty Filipa ovplyvnil zlatistý mok. „Pivo som začal variť pred troma rokmi, keď mi jeden kamarát podaroval umelohmotnú nádobu na varenie piva,“ začína rozprávanie Filip. Podobne ako mnoho domovaričov, aj on začínal pri koncentrátoch. „To ma však rýchlo prestalo baviť. Tak som sa za pomoci ďalšieho kamaráta, ktorému sa tento nápad tiež pozdával, poskladal dokonca aj spádovú varňu,“ približuje Filip. V nazeraní ma výrobu obľúbeného nápoja ho výrazne ovplyvnil Miroslav Blanarovič z Rimavskej Soboty, ktorý dlhé roky odpracoval v pivovare Gemer. „Vysvetlil mi ako variť pivo. A tak som sa začal venovať vareniu piva zo základných surovín,“ hovorí Filip.

Jeho pivo malo medzi známymi veľkú úspech. „A tak sme sa partia štyroch nadšencov rozhodli pokračovať ďalej,“ hovorí.  Dali sa na štúdium byrokracie a začali vybavovať všetko preto, aby svoj pivovar postavili v Tornali. „Ja som si spravil kurz v Nitre, aby som bol oficiálne sládok,“ prezrádza Filip a jedným dychom dodáva, že aj tu spoznal ďalších ľudí, ktorí mu pomohli zlepšovať sa. Pôvodne chceli pivovar situovať v Tornali, pre problémy s umiestnením prevádzky však museli hľadať inú lokalitu. Tú našli v Gemerskej Panici, kde už začali prerábať budovu bývalého pohostinstva a obchodu. Tá je v dezolátnom stave, tak majú pivní nadšenci čo robiť.

Jajnekem 02

Pivovar by chceli otvárať koncom tohto roka. Meno je už dané. Na slovenskej pivnej mape pribudne pivovar Jajnekem. Meno pochádza z maďarčiny a aj týmto spôsobom chcú apelovať na spolunažívanie oboch národov. Ročná kapacita pivovaru bude 500 hektolitrov. Na rozdiel od ostatných projektov, v Panici nenájdete výčap. Gemerčania chcú pivo dodávať do iných prevádzok.

Na Gemeri chcú variť spodne aj vrchne kvasené pivá. „V stálej ponuke budú štyri pivá: svetlé, polotmavé-červené, tmavé a IPA. Ďalej to budú sezónne špeciály, kde by sme sa chceli zamerať hlavne na produkty nášho kraja ako med, rôzne druhy ovocia a byliny,“ vymenúva Filip Slovák. Ten by rád privítal, keby spoluprácu nadviazali aj s inými sládkami.

Jajnekem Logo

Adresa: Daxnerova 13, 982 01 Tornaľa
Ročná kapacita: 500 hektolitrov
Čo chcú variť: svetlé, polotmavé-červené, tmavé, IPA + sezónne špeciály

Snímky: Jajnekem