Pivovar Preuger z Prievidze: Ohlasy prevýšili očakávania

Už niekoľko mesiacov svieti na pivovarskej mape aj Prievidza. Tamojší pivovar Preuger pribudol medzi rodinu slovenských remeselných pív celkom v tichosti a nenápadne. „Po prvýkrát sme čapovali naše pivo v septembri 2016, a to priamo na Prievidzských baníckych dňoch, ktoré sa konajú každoročne a je to pre Prievidzu veľká udalosť,“ prezrádza portálu oPive Eva Iliašová z pivovaru Preuger.

Obnovenie tradície

Cesta k prvému na varenému pivu nebola vôbec jednoduchá. Nápad otvoriť pivovar vznikol zhruba pred dvoma rokmi pri pravidelných návštevách susedného Česka. „U nich sa nám veľmi páči ich pivovarnícky systém, systém ich výstavby a podpory malých pivovarov. Keď sa uprednostňujú pred veľkými pivovarmi, z ktorých sa pomaly začala vytrácať kvalita,“ porovnáva manažérka pivovaru. Podľa českého vzoru budovali aj pivovar v Prievidzi.

A čo bolo na samotnom založení pivovaru najťažšie? „Asi zohnať milión,“ smeje sa  Eva Iliašová a jedným dychom dodáva, že je to podobné, ako s akýmkoľvek iným podnikaním na Slovensku. „Vždy sa nájde nejaká nepríjemnosť,“ hovorí. Základom úspechu je neraz vytrvať. „Skúste postaviť pivovar, alebo skúste postaviť pekáreň či servis. Pokiaľ máte pevné nervy, podarí sa vám to,“ presviedča.

V Prievidzi pritom nadviazali na históriu, keďže v meste sa pivo varilo už od stredoveku. Na historické korene pritom odkazuje aj samotný názov, keďže Preuger je historický názov Prievidze. Ako už bolo spomenuté, prvýkrát pivo podávali v septembri 2016. „Ohlasy ďaleko prevýšili naše očakávania. Boli sme veľmi príjemne prekvapení,“ spomína v dobrom Eva Iliašová.

Základom produkcie pivovaru je klasika. „Momentálne sú na pultoch 12° a 11° svetlé pivá, tieto pivá sú nosným produktom nášho pivovaru. Príležitostne sa varia rôzne špeciálne pivá,“ približuje manažérka. Pivovar pritom zvolil zaujímavú cestu. Pivo distribuuje do malých predajní potravín po celom okrese. Ďalším odberným kanálom sú puby a krčmy v blízkom okolí.

V pláne rast

V Prievidzi pritom avizujú, že v ďalších mesiacoch chcú ďalej rásť. „Ide ,,terasová“ sezóna, leto, takže určite sa budeme snažiť dostať do povedomia stále širšiemu okoliu a rozšíriť výrobu o ďalšie produkty,“ prezrádza manažérka. Len pre doplnenie, sládka v pivovare robí Ernest Šimon a pivovar disponuje deviatimi CK tankami s kapacitou 5 000 litrov.

Snímky: Pivovar Preuger