Pivovar Simeon: Pripravujeme rozšírenie kapacity

Piešťany patria medzi slovenské mestá, ktoré sa môžu pochváliť hneď dvojicou pivovarov. Tým mladším je Simeon remeselný pivovar Piešťany. S jeho majiteľom Stanislavom Slížikom sme sa porozprávali o rozbehu pivovaru, ale aj plánoch do budúcna.

Ako vo vašom prípade vznikol nápad vytvoriť pivovar?
Keď začali pivovary na trhu ponúkať nealko nápoje, napadlo nás, prečo by aj výrobcovia nealka nemohli produkovať pivo. S touto myšlienkou sme sa zahrávali už v roku 2014. Dva roky nám zabral prieskumum možností, vyberaním správnej technológie, surovín a prispôsobením výrobnej haly, aby sme nakoniec rozšírili výrobu nealko nápojov o pivo. A teda, na trhu pôsobíme ako pivovar Simeon Piešťany až od septembra 2016. Pivovar sme otvárali narazením prvého súdu počas pivného festivalu Septemberfest v Piešťanoch.

Aký bol rozbeh celého projektu?
Obdobie pred otvorením pivovaru bolo hektické. Počas leta kedy sme plánovali spustenie pivovaru, ktorý sa dobudovával a varila sa prvá várka, sme museli dokázať skĺbiť výrobu nealka nápojov a sirupov. Tento čas sme trávili nonstop v práci, ale zvládli sme to rozbehnúť bez väčších problémov.

Čo bolo najťažšie pri rozbehu pivovaru?
Hádam najťažšie bolo očakávanie prvých várok, či bude mať pivo chuť, akú sme si želali a aby sme ňou ulahodili pivárom. Mali sme zmiešané pocity. Na jednej strane obava z toho, ako zákazníci prijmú nový pivovar a nepasterizované, nefiltrované pivo z našich CK tankov. Na druhej strane plnenie si sna a radosť, že o chvíľu budeme môcť naplno ochutnať do akej chute naše pivo vyzrelo. Nakoniec všetko dopadlo nad naše očakávania. Na pivnom festivale Simeon 10° a Simeon 12° zožala medzi pivármi úspech. Väčšina z nich skonštatovala: „Konečne poriadne horké pivo.“

Kde všade aktuálne vaše pivo čapujete?
Keďže nemáme vlastný podnik, pivo distribuujeme spolu s našimi nealko nápojmi od Bratislavy po Liptovský Mikuláš. V Piešťanoch je čapovaný Simeon v dvoch prevádzkach a to v reštaurácii pod Pažitským mostom – Pizza Migelli, ktorý od nás odoberajú pivko od samého začiatku a v podniku Lajfky Eden, kde okrem ležiakov čapujú aj naše vrchne kvasené pivá typu APA, ALE a IPA. S kúpeľmi Aphrodita v Rajeckých Tepliciach sme nadviazali zaujímavú spoluprácu. Hostia sa tam majú možnosť osviežiť našim čapovaným pivkom a exkluzívne pre nich robíme fľaškové pivo pod názvom Aphrodita aktuálne pod novým názvom Apolón.

Aké sú plány pivovaru na najbližšie mesiace či roky?
V blízkej budúcnosti plánujeme rozšíriť kapacity pivovaru o ďalších šesť trojtisíclitrových CK tankov. Zatiaľ neuvažujeme nad vlastným podnikom, ale tejto myšlienke sa nebránime. Zatiaľ pracujeme na vybudovaní showroomu a ponuky prehliadok pivovaru spolu s ochutnávkou.

Aká je kapacita pivovaru?
Ako sme spomínali, pracujeme na rozšírení a teda po ňom bude mať pivovar kapacitu 3 000  hektolitrov piva ročne.

Koľko druhov piva aktuálne ponúkate?
Vyrábame dva druhy ležiakov plzenského typu 10° a 12° a vrchne kvasené pivá ALE 11,5°, ALE 14°, APA 13°, APA 13,5° a IPA 15°.

Môžu si záujemcovia kúpiť niekde aj fľaše?
Fľaškové pivá odoberajú aj pivotéky po celom Slovensku. V Bratislave máme výbornú spoluprácu s podnikmi Richtár Jakub, U Ábela a Na siedmom schode v Žiline. Taktiež si zákazníci môžu zakúpiť pivo u nás v prevádzkovej predajni. Ak si chcú čapovať pivko samy na oslavách alebo počas leta na grilovačkách, poskytujeme aj výčapné zariadenie.

Snímky: Simeon remeselný pivovar Piešťany