Drahor: Pivovarský sen? Ten si plním pri každej várke piva

Drahoš Horváth, Drahor, domovarič, Košice

Pivovarské osobnosti nenájdete len medzi majiteľmi a sládkami pivovarov. Veľmi dôležitá je domovaričská scéna, ktorá ovplyvňovala, ovplyvňuje a určite aj bude ovplyvňovať trendy na pivovarníckom trhu. Práve tá produkuje nemálo osobností, ktorých práca neraz presahuje aj hranice domáceho varenia piva. Jednou z nich je aj Drahoš Horváth, ktorý stojí za domácim pivovarom Drahor.

Skúsenosti z Írska

Člen „košickej pivovarníckej úderky“ sa s pivom stretol veľmi skoro. „Prvýkrát som pivo ochutnal ako školák. Vlastne od stredoškolských čias som pivárom,“ začína rozprávanie pre portál oPive.sk Drahoš. Podobne ako v mnohých prípadoch, aj on začínal na československej klasike a o remeselnom pive nemal ani zdania.

Oči mu otvoril až pobyt v zahraničí. „Remeselné pivo som prvýkrát ochutnal v Írsku, kde sme s priateľkou pár rokov žili. Tam som zistil, že okrem ležiaku existujú aj iné druhý piva,“ prezrádza Drahoš. Po návrate na Slovensko bolo rozhodnuté.

„Hľadal som kde sa dá kúpiť, alebo vypiť dobré pivo, navštevovať pivné festy a keď som zistil, že pivo sa dá uvariť aj v domácich podmienkach, nebolo mi viac treba,“ hovorí dnes s úsmevom. V ďalších krokoch mu pomohol internet a diskusie či rady ostatných domovaričov.

Prvé pivo? Nič extra

„Po pár mesiacoch „gúglenia“ som kúpil nerezový hrniec, z e-shopu objednal potrebné suroviny a uvaril prvú várku. Od začiatku som sa rozhodol variť zo základných surovín,“ približuje svoje začiatky domovarič.

Jeho prvým pivom bol Brown Ale. A ako dopadol? „Nebol najlepší, ale vypiť sa dal,“ smeje sa. Druhým pivom bola IPA. V tomto prípade bolo hodnotenie okolia oveľa priaznivejšie. „Podľa mňa aj známych, čo ochutnali, to bolo podarené pivo. Potom to už išlo celkom fajn, vyskúšal som viac štýlov aj ingrediencií,“ hovorí Drahoš.

Oproti začiatkom sa jeho prístup k vareniu piva nezmenil. „Varím stále s obyčajnou výbavou doma na sporáku. Mám dva nerezové hrnce, drevené padlo, šrotovník, demižón, plastové vedro, špirálový ponorný chladič,“ vymenúva sládok. Podľa jeho slov rád varieva hlavne štýly ako Stout, IPA, ale aj kvalitný ležiak.

Aj profesionálne pivo

Pri otázke o vlastnom pivovare sa najprv usmeje. „Vlastný pivovar? Ten už predsa mám! Domáci, mini, môj! Toto je môj splnený pivovarský sen, milujem homebrewing,“ hovorí zanietene majiteľ domáceho pivovaru Drahor.

Aj keď je jeho láskou domáce varenie piva, pričuchol si aj k práci profesionálov. „Skúsil som si aj veľké hrnce a som vďačný ľuďom, ktorí mi to umožnili,“ pochvaľuje si Drahoš. Za zmienku stoja jeho pivá Corvus Wit IPA či realizácia jeho receptúry štyrmi košickými pivovarmi pod názvom Cassovian Imperial Stout. Drahoš tak žije svoj pivovarnícky sen a teší sa z rozvoja pivovarníckej scény aj toho, že dostupnosť remeselného piva i surovín je lepšia.

Snímky: Drahor