Bratislava má od tohto víkendu oficiálne už šestnásť funkčných pivovarov. V piatok otvorila svoje brány Pivovarská spilka. Podnik v Prievoze sme navštívili a prinášame vám fotoreportáž aj naše prvé postrehy.
Honosné priestory
Aj keď pivovar otvárali v piatok, my sme ho navštívili až v nedeľu. Dôvod bol jednoduchý, chceli sme sa vyhnúť návalu ľudí. Prvý deň býva zaťažkávajúcou skúškou, o nejakej pohodovej atmosfére nemôže byť ani reči, čašníci sú vtedy jednoucho mimo.
Počas našej návštevy bola v pivovare pokojná atmosféra. Obsadených bolo len pár stolov. Prekvapili nás honosné priestory celého komplexu. Majitelia nešetrili a podnik zariadili vkusne a účelne. Nakoniec, skúsenosti s pivovarským biznisom ako takým majú.
Prevádzkujú totiž podniky Prazdroj na Mostovej ulici či Budweiser Budvar na Cintorínskej ulici v Bratislave. Tentokrát sa rozhodli ísť svojou cestou a stavili na veľkorysý koncept. Zaujímavá je hlavne veľká terasa, v lete môže byť veľkým lákadlom.
Počas našej návštevy boli v ponuke štyri domáce pivá – Svetlý ležiak 12°, Dymený tmavý vrchne kvasený špeciál 13°, IPA 16° a Nevada ALE 11°. Pri každom pive bol na tabuli napísaný nielen obsah alkoholu, ale aj horkosť vyjadrená v jednotke IBU, farba udávaná v EBC či použité chmele a slady.
Pozitívne dojmy
Ochutnali sme všetky pivá, podrobné recenzie však neprinášame. Nechajme pivovaru čas nech sa vyladí a určite sa na jeho produkciu detailne pozrieme o pár mesiacov. To čo sme pili však znieslo aj prísnejšie kritéria. Najmä Dymený špeciál nám chutil, pri ostatných pivách by sme nejaké výhrady mali (čapovanie pod rysku), celkovo však išlo o nadpriemerné kúsky.
Ochutnali sme aj jedlo (Hovädzí hamburger, Pikantnú hrianku a Fazuľovú polievku), boli sme spokojní. Obsluha bola milá, kompetentná. A celkové dojmy tak boli pozitívne. Spilka je však otvorená len pár dní, uvidíme ako bude vyzerať po pár mesiacoch.
Na začiatok by napríklad mohli doplniť otváracie hodiny na facebookovskej stránke či spustiť oficiálnu webovú stránku. Určite by pomohla lepšej orientácii.
Je však fajn, že na sídliskách vznikajú pivovary. Uvidíme či lokalita dokáže uživiť takýto pivovar. Majitelia však urobili všetko preto, aby táto investícia dopadla dobre. Už si len udržať kvalitné služby a predovšetkým dobré pivo…
Pozrite si, ako vyzerá nový pivovar