Prekvapenie. Na severe Slovenska končí minipivovar

Dolný Kubín Flickr - Martin Hronský

Koncom roka to bolo prekvapenie. V Dolnom Kubíne otvorili nový pivovar, ktorý niesol meno Kohavar. Vznikol v tichosti, bez podpory eurofondov a s veľkým nadšením. „Jedným z podnetov na založenie pivovaru bola jednotvárnosť bežne dostupných komerčných pív,“ vysvetľoval dôvody vzniku nového podniku syn majiteľa Matej Kohár. Na severe Slovenska to nemali vôbec ľahké, dlho sa pasovali s novou technológiu. Keď sa im to nakoniec podarilo, prichádza ďalšie prekvapenie. „Končíme. Celý pivovar je na predaj,“ potvrdil portálu oPive.sk Pavol Kohár, majiteľ pivovaru.

Keď sa ho pýtame na dôvody, len si povzdychne. „Je to zo zdravotných dôvodov,“ hovorí priamo. Jeho cieľom je do začiatku jesene predať celý pivovar, buď priamo, alebo po častiach. „Dúfam, že sa nám to podarí do 20. septembra,“ prezrádza úprimne. Oravčania už inzerujú predaj aj na realitných portáloch. Cena nie je stanovená, sú ochotní dohodnúť sa. Kapacita pivovaru je nastavená na 500 hektolitrov ročne. „V prípade potreby viem vybaviť aj demontáž, prevoz a následnú inštaláciu tejto technológie a takisto viem byť garantom v prípade, že záujemca nemá príslušné doklady na varenie piva,“ píšu v inzeráte.

Kohárovci sa pritom do projektu pustili so všetkou vážnosťou a verili, že pivovar má na Orave svoje miesto. Museli pritom preskákať viacero  prekážok. „Najväčším problémom pri založení pivovaru bolo nájsť vhodné priestory v Dolnom Kubíne, a získať potrebné financie na nákup vlastnej technológie,“ vysvetľoval koncom minulého roka pre náš portál Matej Kohár. Ten už vtedy naznačoval, že budú ponúkať hlavne klasiku, ale aj vrchne kvasené špeciály. „V budúcnosti plánujeme ponúkať stabilne svetlú 12-ku, jeden sezónny špeciál, jedno experimentálne pivo, a jedno hosťovské pivo, ktoré sa budú obmieňať podľa možností,“ prezradil Matej. Realita bola taká, že Kohavar čapoval hlavne kúsky z pivovaru Vŕšky. V jeho ponuke ste však objavili aj pivo z pivovaru Čierny Kameň. Krčma pritom aktuálne funguje naďalej.

Slovensko zažíva v posledných rokoch pivnú revolúciu. Len vlani otvorilo svoje brány 12 minipivovarov, čo je doteraz najlepší rok v histórií. Asi dve desiatky ďalších remeselných pivovarov pripravujú po celom Slovensku. Pivovar Kohavar sa tomuto trendu vymyká. Naposledy zatvorili svoje brány pivovar Codecon vo Svätom Jure a pivovar Bozen v Pezinku.

Snímka: Flickr/M.Hronský