Salón piva, čokoláda, stehná a Berhet

Salón piva v septembri priniesol veľa zaujímavostí, no o všetkých sa nedá písať. Vybral som podľa mňa totálneho víťaza a pivo, ktoré mi ako prvé najviac chutilo. Dictator by mal diktovať, tak sa pozri, čo mi nadiktoval.

Potrebuješ
  • Kuracie stehná: 2 kg ( či s kosťou, alebo bez, jest ju nebudeš, poodpadávajú sami )
  • Čokoláda mliečna: 200 g
  • Pivo: 0,5 l Berhet – Dictator
  • Soľ: 10 g
  • Korenie čierne: 3 g
  • Čerstvé čili: 5 g (pálivosť záleží od teba, ja som použil habanero orange )
  • Paradajka: 3 veľké
  • Tatarská omáčka: 300 g
  • Baby špenát: 200 g
  • Mladá cibuľa: 200 g
  • Žemľa: 6 ks (ja som použil cibuľovú)
  • Nakladané uhorky: 200 g
Postup

Kuracie stehná rozdeľ na menšie kusy. Vo väčšej miske zmiešaj pivo s korením, soľou, čokoládou, nasekaným čili a poukladaj do nej pripravené stehná. Misku zakry a vlož do chladničky minimálne na noc. Ak si tu, zapni rúru na 130° C a stehná prelož do pekáča aj so všetkým ostatným, prikry alobalom a peč cca 2 hodiny podľa veľkosti stehien.

Ak si ich upiekol, stiahni z nich kožu a odlož bokom (ešte ju budeš jesť). Vyber stehná a mäso otras s kostí. Všetok výpek prelej do hrnčeka a redukuj do hustej omáčky (neboj dlho to nebude trvať, máš tam čokoládu ). Medzi tým daj rúru na 180° C. Na pekáč rozlož kuracie kože a rozkrojené žemle. Vlož do rúry a nechaj cca 5 minút zatiahnuť (nech máš chrumkavý čips a žemľa sa ti nerozpadne po prvom kúsnutí).

Už máš zredukovanú omáčku, natrhané mäso a si hladný? Tak si sprav večeru, je ten správny čas. Vrchnú časť žemle natri tatárskou a na spodok naukladaj mäso a prelej ho omáčkou z výpeku. (nemusíš šetriť).

Potom ukladaj vypečenú kožu, plátky paradajky, baby špenát, nakladané uhorky a mladú cibuľu. Samozrejme pri jedení ti to bude tiecť aj po rukách, ale to k tomu patrí. Hlavne sa vyser na príbor a jedz ako kráľ. Tak to nezabudni zapiť dobrým pivom ako je Dictator od Berhet.

Pamätáš si, ako som raz písal o rôznych pivách a jedlách priamo k nim? Ukáž práve to tvoje obľúbené a ja ťa to naučím. Tak mi napíš!

Na chuť!

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.