Salón piva v septembri priniesol veľa zaujímavostí, no o všetkých sa nedá písať. Vybral som podľa mňa totálneho víťaza a pivo, ktoré mi ako prvé najviac chutilo. Dictator by mal diktovať, tak sa pozri, čo mi nadiktoval.
Potrebuješ
- Kuracie stehná: 2 kg ( či s kosťou, alebo bez, jest ju nebudeš, poodpadávajú sami )
- Čokoláda mliečna: 200 g
- Pivo: 0,5 l Berhet – Dictator
- Soľ: 10 g
- Korenie čierne: 3 g
- Čerstvé čili: 5 g (pálivosť záleží od teba, ja som použil habanero orange )
- Paradajka: 3 veľké
- Tatarská omáčka: 300 g
- Baby špenát: 200 g
- Mladá cibuľa: 200 g
- Žemľa: 6 ks (ja som použil cibuľovú)
- Nakladané uhorky: 200 g
Postup
Kuracie stehná rozdeľ na menšie kusy. Vo väčšej miske zmiešaj pivo s korením, soľou, čokoládou, nasekaným čili a poukladaj do nej pripravené stehná. Misku zakry a vlož do chladničky minimálne na noc. Ak si tu, zapni rúru na 130° C a stehná prelož do pekáča aj so všetkým ostatným, prikry alobalom a peč cca 2 hodiny podľa veľkosti stehien.
Ak si ich upiekol, stiahni z nich kožu a odlož bokom (ešte ju budeš jesť). Vyber stehná a mäso otras s kostí. Všetok výpek prelej do hrnčeka a redukuj do hustej omáčky (neboj dlho to nebude trvať, máš tam čokoládu ). Medzi tým daj rúru na 180° C. Na pekáč rozlož kuracie kože a rozkrojené žemle. Vlož do rúry a nechaj cca 5 minút zatiahnuť (nech máš chrumkavý čips a žemľa sa ti nerozpadne po prvom kúsnutí).
Už máš zredukovanú omáčku, natrhané mäso a si hladný? Tak si sprav večeru, je ten správny čas. Vrchnú časť žemle natri tatárskou a na spodok naukladaj mäso a prelej ho omáčkou z výpeku. (nemusíš šetriť).
Potom ukladaj vypečenú kožu, plátky paradajky, baby špenát, nakladané uhorky a mladú cibuľu. Samozrejme pri jedení ti to bude tiecť aj po rukách, ale to k tomu patrí. Hlavne sa vyser na príbor a jedz ako kráľ. Tak to nezabudni zapiť dobrým pivom ako je Dictator od Berhet.
Pamätáš si, ako som raz písal o rôznych pivách a jedlách priamo k nim? Ukáž práve to tvoje obľúbené a ja ťa to naučím. Tak mi napíš!
Na chuť!
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.