Organizátori pivných festivalov sú v napätí. Aj keď krajina prežíva pandémiu, vo výhľade je uvoľňovanie opatrení, ktoré by mohlo priniesť aj prvé pivné akcie tohto roka. Inak nerozmýšľajú ani organizátori Salónu piva. Tí len pred pár dňami zverejnili, že prvá edícia Salónu piva sa uskutoční od 22. do 24. septembra. Teda ak to situácia umožní. Aj o tejto téme sme sa rozprávali s Ivanom Čižmárikom, spoluorganizátorom salónu piva.
Zverejnili ste dátum prvého Salónu piva. Prečo práve september?
Správna otázka. Musíme niekde začať a preto si myslíme, že začiatkom jesene by mohla byť už priaznivá situácia, čo sa týka vývoja pandémie aj počtu zaočkovaných.
Nerozmýšľali ste nad verziou Salónu piva vonku? Možno by takéto podujatie skôr úrady povolili?
Áno, tak sme to spravili aj minulý rok. Outdoor „summer edition Salón piva“ sme spravili v Bratislave, v Žiline aj v Košiciach. Akonáhle sa začnú uvoľňovať opatrenia aj pre podujatia, sme pripravení. Vedeli by sme to organizačne zvládnuť aj čo sa týka hygieny, aj počtu návštevníkov. Ani si neviete predstaviť, ako sa na to tešíme.
Rozmýšľate aj nad inými festivalmi či podujatiami, ktoré nebudú pod hlavičkou Salónu piva?
Salón piva nie je náš jediný festival, čo robíme. Áno, máme v pláne v lete zopakovať aj ďalší náš obľúbený festival Grill & Beer Festival.
Končíte s e-shopom. Prečo?
S e-shopom končíme. Je to presne rok, čo sme spustili eShop Salón piva. Bola to naša odpoveď na zrušenie festivalov a myslíme si, že to bol správny krok. Ako-tak nás to hlavne udržiavalo v aktivite a kontakte so zákazníkmi, s pivovarmi a distribútormi. Čo sa týka tržieb, nebolo to nič slávne. V podstate dnes už žiaľ finančne neudržateľné. Prevádzkam s čapovaným pivom konečne svitá na lepšie časy, a ľudia budú čím ďalej tým viac uprednostňovať čapáka pred pivom vo fľaši alebo plechovke. Prevádzka e-shopu nie je jednoduchá. Je to beh na dlhé trate. Týmto sa chceme poďakovať všetkým našim verným zákazníkom za podporu.
Na čom aktuálne pracujete?
V online priestore, ale nekončíme. V spolupráci s Beer Academy sme zorganizovali online workshop Pivné vady so Snifair. Workshopy budú tri. V každom z nich bude odprezentovaných šesť rôznych pivných vád. Workshopmi vás budú sprevádzať David Janda (Snifair), Honza Grmela (legendárny pivný sládek z Brna) a Peter Holčík (brewmaster pivovaru Hellstork). Pravidelná senzorická kontrola kvality piva by mala byť rutina pre každého sládkači domovariča. Záleží nám na kvalite remeselného piva a týmito workshopmi chceme upriamiť pozornosť hlavne sládkov, ale aj krčmárov na rôzne pivné vady, ktoré sa žiaľ veľmi často vyskytujú v pivách. Ak sa to ujme, určite budeme v tom pokračovať.
Ako vnímate aktuálnu situáciu z hľadiska vášho biznismodelu?
Pozitívne 🙂 Samozrejme je to zlé. Snažíme sa prežiť asi ako všetci v gastrosektore. Snáď svitá na lepšie časy! Držte nám päste. Daj boh šťastia a na zdravie!