O aktivitách, cieľoch a smerovaní občianskeho združenia BrewHub sme sa porozprávali s jeho predsedom Stanislavom Rejchrtom.
Prečo ste sa rozhodli založiť BrewHub?
Všimli sme si, že v Bratislave a okolí je veľmi veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o dobré pivo a možnosti jeho domácej výroby. Po viac ako roku organizovania sa na sociálnych sieťach a stretávania v podnikoch sme mali pocit, že ako oficiálny subjekt budeme vedieť priniesť celej komunite viac ako skupina jednotlivcov. Bola vôľa, našli sme cestu.
Aký je cieľ združenia?
Chceli by sme priniesť výhody členom združenia, ako aj všetkým nadšencom. Treba mať na myslí, že sme zatiaľ len akousi nadstavbou nad všeobecnou skupinou pravidelne sa stretávajúcich domovaričov v Bratislave. Cieľov je veľmi veľa a dajú sa rozdeliť do dvoch hlavných kategórii.
Pravidelne by sme chceli mať na stretnutiach rôznych odborných hostí a diskutovať s nimi témy, v ktorých sa vyznajú viac ako ostatní. Každé stretnutie by tak mohlo mať svoje širšie tematické zameranie. Samozrejmosťou sú už dávno ochutnávky pív od členov a spoločná diskusia o ich kvalite.
V širšom horizonte chceme postupne predstaviť viacero projektov pod hlavičkou združenia – spoločne navarené pivo na Salón piva, návštevy lokálnych pivovarov, organizované nesúťažne ochutnávky a iné. Súťaž Hrncovar, ktorej nultý ročník prebehol nedávno, berieme ako pravidelnú aktivitu a už sa tešíme na ďalší ročník.
Kto sa môže štát jeho členom?
Členom môže byť prakticky ktokoľvek, kto sa zaujíma o domáce varenie piva a remeselné pivo všeobecne, nemusí ho pravidelne variť. Zatiaľ nemáme nijaké regionálne reštrikcie, ale neskôr by sme chceli aby mali členovia aktívny prínos združeniu, spôsobov si vieme predstaviť veľa. To sa však bude horšie dosahovať ak budeme roztrúsení po celej republike. Avšak toto je hudba budúcnosti.
Čo všetko musí záujemca splniť?
Stačí vyplniť prihlášku uloženú vo facebookovej skupine bratislavských domovaričov a oficiálnom profile nášho OZ. Potom už len uhradiť ročný členský poplatok 10 eur. Oboje sa dá vyriešiť osobne na pravidelných stretnutiach alebo cez email a internetbanking. Ako som spomínal, časom možno zavedieme požiadavky na aktivitu členov, minimálne napríklad účasť na stretnutiach skupiny.
Aké bude mať člen výhody?
Prvou sú zľavy – päť percent u našich partnerov – eshopy Nexthop.sk a Svojepivo.sk, časom pravdepodobne pribudnú ďalšie. Druhou kategóriou je možnosť sa prednostne podieľať na aktivitách organizovaných združením – organizácia domovaričskej súťaže, stretnutia zamerané na analýzu chýb piva (sada vzoriek), Vianočná výmena piva, spomínané spoločne kočovné varenie veľkých várok, ochutnávky exkluzívnych pív a neskôr veľa iného.
Aké máte so združením plány do budúcna?
Tie budú záležať na aktivite všetkých členov – neexistuje u nás pravidlo, že zakladatelia alebo členovia rady rozhodujú o smerovaní združenia. Fantázii sa medze nekladú a akýkoľvek dobrý nápad bude určite plné podporovaný. Odmietli sme nápady zvonku zastrešiť celú „slovenskú scénu“ a takisto nechceme rozhodovať, čo sa má alebo nemá diať v Bratislave. Chceme byť subjektom, ktorý regionálne ponúkne možnosti na progres v tejto oblasti a zastreší aktivity organizačné pre tých, kto o to má záujem.
Ako hodnotíte domovaričskú scénu v Bratislave?
Veľmi dobre. Môžem síce hovoriť len o tom, čo som videl počas takmer dvoch rokov na pravidelných otvorených stretnutiach, ale ak sa pozrieme na odbornosť a kvalitu piva, je vidno veľký progres. Za všetkých môžu hovoriť mená ako Lukáš Žembery, Ondrej Černay alebo Radovan Václavík, ktorí už varia pivo aj vo väčších várkach v pivovaroch a sú aktívni na našich stretnutiach od úplného začiatku.
Koľko vás je? Evidujete rastúci záujem?
Čo sa týka čísel, naša všeobecná skupina má 140 členov, samotné OZ BrewHub začalo tretiu desiatku členov. Teda záujem o varenie piva v domácich podmienkach a organizovanosť určite je. Prakticky každý mesiac na stretnutiach rozoberáme nové témy, pokusy a vylepšenia. Príkladom môže byť nedávne stretnutie pre verejnosť zorganizované Danom Kružliakom, kde mal ktokoľvek možnosť vidieť fľaškovanie piva a ochutnávku doma vyrobených 10+ pív. O nápady, inšpirácie a spätnú väzbu teda núdza nie je.
Prečítajte si aj
Snímka: OZ BrewHub