Podpoliansky pivovar. Domáce remeselné pivo už pijú aj Detvania

Podpoliansky pivovar - podpivníky

Podpoliansky pivovar. Tak sa volá tohtoročný prírastok na slovenskej pivovarníckej mape. Aj keď ho môžete poznať aj pod označením Dobronay. Tak sa však volajú len jeho pivá. Ide o výrobcu piva, ktorého nájdete v Detve. Tam obnovil historickú pivovarnícku tradíciu, ktorá chce odrážať aj regionálne zvyklosti. Aktuálne pritom ohlasuje novinku.

Pripomenutie histórie

Aj keď má pivovar v Detve v rodnom liste ako dátum otvorenia zaznačený jún 2020, chce nadviazať na históriu starú vyše storočia. Varenie piva v Detve bolo spojené s Jánom Dobronayom a práve po ňom sú pomenované pivá z Podpolianskeho pivovaru. „Dobronay sa zviditeľnil aj tým, že dával dary miestnemu kostolu, chceli sme si to takto pripomenúť,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk konateľ pivovaru Martin Doskočil.

Pivovar sídli vo Vagačovom dome, v ktorom existovala prvá bryndziareň u nás. Ide o produkčný pivovar, ktorý nemá vlastnú reštauráciu. „V budúcnosti by sme vo Vagačovom dome radi otvorili krčmu a v pláne je aj reštaurácia,“ naznačuje Martin Doskočil.

Podpoliansky pivovar - ponuka piva

Pivovar disponuje tisíclitrovou varňou. Ročná kapacita pivovaru sa pohybuje na úrovni 1100 hektolitrov. Zaujímavosťou je osoba sládka. Pre povolanie pivovarníka ho predurčuje jeho meno, volá sa totiž Jozef „Dodo“ Sládok. „Ide o dlhoročného domovariča. Pivo doma varí už 13 rokov,“ prezrádza konateľ.

Po novom aj fľaškové

Podpoliansky pivovar má v ponuke spodne aj vrchne kvasené pivá. Jednotlivé mená sú typicky miestne – Rezkuo (Svetlá výčapná 10 °), Dobruo (Svetlý ležiak 12°), Detvianskuo (APA 12°), Bylinnuo (13-stupňový ejl s pridaním lúčnej byliny) a Horkuo (IPA 14°).

Pivovar sa chce zamerať na domáci trh „okolo komína“. V tomto prípade je to okolie Poľany. Pivo tak Detvianci dodávajú do podnikov v domácej Detve, Brezne, Vígľaši, ale nájdete ho aj v Banskej Štiavnici. Ambíciou je postupne rozširovať sieť odberateľov v regióne.

Aktuálne hlási Podpoliansky pivovar aj novinku. Kým doteraz predával pivo výlučne cez sudy, po novom k nim pribudnú aj fľaše. „Oficiálne tento spôsob spúšťame vo štvrtok 17. decembra,“ prezrádza konateľ. Pivovar sa chce aj v budúcnosti profilovať ako regionálny producent.

Pôvodne sme pivovar označili ako Dobronay, oficiálne sa však volá Podpoliansky pivovar. Dobronay nesú meno jeho pivá.

Prečítajte si aj

Pozrite sa, ako bude vyzerať nový remeselný pivovar

Snímky: FB pivovaru