Sessler: Rok 2018? Pozitívny, navýšili sme výrobu

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Dagmar Klasová z trnavského pivovaru Sessler.

Ako hodnotíte r ok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?

Za nás rok 2018 hodnotíme pozitívne. Teší nás, že aj tento rok sa nám podarilo navýšiť výrobu, pričom sme udržali kvalitu. V roku 2018 sa nám podarilo okrem stáleho sortimentu mať minimálne 2 špeciály, čím sme zákazníkovi dávali väčšiu možnosť výberu. Určite oproti minulosti sa stále viac experimentuje s novými druhmi pív. Vidíme to aj u nás v pivovare pri kočovných vareniach, kedy sa pivovarníci neboja prísť s novým pivom obsahujúcim veľmi rôznorodé ingrediencie a to dokonca v 2000 litrových várkach.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Pre nás bolo v roku 2018 najväčšou udalosťou naše desiate výročie. Sme vďační, že sme už tak dlho na trhu a stále sa nám darí posúvať ďalej.

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Aktuálne nás trápia navýšenie vstupných nákladov na výrobu piva. Zlá úroda jačmeňa a jeho narastajúca cena je aktuálne podľa mňa najväčší problém. A samozrejme aj iné náklady (dane, odvody a podobe), ale tie sa netýkajú len pivovarníctva a s tým aj tak nič nespravíme.

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Tým, že v tomto roku sme spravili „pivné fórum“ trochu inou formou, čo bolo len vstupmi cez „oslavu“ nášho desiateho výročia, tak v tomto roku by sme ho chceli spraviť na štýl ako bolo v roku 2017 alebo teda niečo obdobné. Vždy je miesto kam sa dá posunúť vyššie tak snáď sa nám to podarí v tomto roku 😊

Snímka: Sessler