Sládok Trogáru: Chceme rozšíriť zoznam odberných podnikov

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok Pivovaru Trogár Andrej Kovár.

Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2016 bol podľa očakávaní. Pivovary na Slovensku vznikali a zanikali, organizovali sa rôzne festivaly, niektoré vydarené, niektoré menej. Čo sa týka mňa osobne, bol to prvý rok na pozícií sládka v remeselnom pivovare. Stále sa učíme a snažíme sa variť lepšie a kvalitnejšie pivá.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Udalosti roka boli pre mňa dve. Prvou bol Salón piva v našej domácej Nitre. Bolo super sa stretnúť priamo so zákazníkmi, rozprávať sa s nimi, diskutovať aké pivo by chceli, prípadne čo by sme mali zmeniť. Druhou udalosťou bolo spoločné varenie PivobranAPA “Bolo nás 11”. Stretnutie 11 sládkov bolo super, porozprávali sme sa, niečo popili, navarili super pivo. Veľmi príjemná akcia.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Hlavný problém vidím v dostupnosti financií pre začínajúce pivovary. Na Slovensku mi chýba podpora pre začínajúcich mladých podnikateľov. Na druhej strane, stále viac pivovarov otvárajú ľudia, ktorí v tom vidia len zisk a trend. To ale neplatí iba o pivovaroch, ale aj o ochutnávkových pivniciach. Veľa prevádzkárov nevie ako čapovať, uskladňovať a starať sa o nefiltrované a nepasterizované pivá a robia malým pivovarom skôr zlú reklamu.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Neviem, nedá sa povedať jednoznačne. Celý rok bol pre mňa skvelý. Niektoré veci sa nám vydarili, niektoré nie a na tých sme sa poučili.

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Najväčšia výzva pre nás je rozšíriť zoznam podnikov v Nitre a blízkom okolí, kde sa bude čapovať naše pivo. S tým samozrejme súvisí aj optimalizácia varenia. A čo sa týka pivovarníckej scény, dúfam, že budú vznikať nové a nové pivovary, ktoré budú variť kvalitné pivá. Myslím, že na Slovensku sú ešte miesta na nové pivovary.

Archív: A. K.

Článok bol aktualizovaný