Leto v plnom prúde, tak sa pochváľ, čo všetko si stihol? Fesťáčik, svadby a dedinské zábavy. Treba pretancovať celú noc. Koľko črievičiek si pretancoval? Áno, presne tak, dnes je 40°C a to si ešte spolu zatancujeme. Tanec a smiech je radosť. Tak jednu pre pamätníkov! Noncormis – Tancuj
Potrebuješ
- Kuracie stehná: 10 ks (ak nevieš, tak kúp vykostené ) (No až ti Ivan dal káčera, sprav mu toto celé!)
- Pomaranče: 3 ks
- Údená soľ: 16 g
- Cibuľa žltá: 200 g
- Cesnak: 100 g
- Červené korenie: 5 g
- Chipotle: 10 g
- Údená paprika: 10 g
- Avokádo: 3 ks
- Cesnak: 50 g
- Cherry paradajky: 200 g
- Jalapeňos: 5 g
- Soľ: 5 g
- Bravčová masť (u nás sádlo): 10 g
- Limeta: 1 ks
- Červená cibuľa: 200 g
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 10 g
- Hladká múka: 500 g (alebo pól kila, podľa toho akú máš váhu)
- Bravčová masť (u nás sádlo): 100 g
- Soľ: 5 g
- Voda (max 72°C): 280 ml
- Kypriaci prášok: 5 g
Postup
Takže zhurta! Viac ako šesť rokov čítaš, čo ti píšem (moje sračky?) a stále nič verejne. Toto nie je práca, toto je poslanie! Keď nosíš rondón, skončíš v pekle, ale služobným vchodom. A keď sme do teraz neoslavovali, tak pome prvú šesťku! Polemic – Tancuj Mäsoooooo!
Kuracie stehná vykosti (ak nevieš, kúp vykostené, neublížiš si). Aspoň na noc vlož do marinády. Nie, že nevieš ako. Tu je postup! Vykuchaj pomaranč aj s dužinou.
Zmiešaj spolu s korením, soľou, nasekaným chipotles a ostatným korením. Normálne marinádu v masíruj do mäsa a pokračuj v recepte. Aspoň cez noc nechaj v chlade marinovať. Až máš vákuovačku, daj to tam. Lebo tá to predlžuje. Ak to máš len tam v miske zavreté hodinu, vákuovačka ti z hodiny spraví tri. Super vec!
Potom rozpáľ gril. Stehná griluj na jemnom ohni až pahrebe hodinu a pol (tak aby v strede mali 77°C ). Ak sa bojíš grilovať ako „pitmaster“, daj to kľudne celé do rúry na 160°C na 2 hodiny a 41 minút.
Máš skoro koniec, no teraz to iba nasekaj na kúsky alebo natrhaj, keď máš kuchárske ruky. (Ale až máš káčera od Ivana, tak mu sprav to isté. Na grile si doma, tak to sprav presne tak ako kura. Až chceš ísť cez rúru lebo treba stupne, nech sa páči. Zakryté a pri 150°C štyri hodinky (keď je v celku, keď na polovicu stačí 3 a 1/3 hodiny).
Guacamole! Ani ja neviem mexicky, ale toto je správne! Takže na tých našich prešvihnutých šesť! V tomto teple (Brewniverse – Santa is dead), poďme hľadať zimu. Hudba Z Marsu – COPS can´t Dance
Avokádo očisti (daj dole šupu a vyber kocku). A vlož do nádoby spolu s očisteným cesnakom, sádlom, jalapeňos, soľou, šťavou z limety a poriadne rozmixuj (na kašu v cookovery). Cherry paradajky nasekaj na menšie kúsky (podľa pravítka, nemusí byť). Premiešaj a vlož do chladničky. Tu to počká!
Rychlovka! Nehovor, že nevieš! Aj také musí byť. Život, ten je najťažší! Bez cibule nie je nič dobré! Catastrofy – Zbojnický tanec
Očistenú cibuľu nasekaj na jemné kolečká (ak nemáš mandolínu, čo je hanba za tie roky). Soľ zmiešaj s cukrom a zasyp cibuľu. Dobre celé premiešaj a nechaj odokryté len tak na slniečku deväť minút! Premiešaj a vlož do chladničky. Ho – to – vo!
Skoro koniec! Ale práve teraz môžeš (skoro) povedať všetkým. „Za chvíľu budete jesť!“ Selecter – Fuck Art, Let´s Dance „Pome!“
Múku zmiešaj so soľou, kypriacim práškom a masťou. Pomaly prilievaj vodu (teplota nie je sranda! Takže 50°C nie je 70°C) a vypracuj vláčne nelepivé cesto. Nechaj 20 minút odfúknuť. Rozdeľ na 60 gramové guľky. Na pomúčenej doske vyvaľkaj placky (ak máš lis na tortilly, môžeš lisovať. Ak nie, tak neplač, budú svaly).
Vyvaľkané tortilly opeč na sucho na rozohriatej panvici (keď sa začne nafukovať tortila, nie panvica ) otoč. Opatrne nech nezhoria a nie sú vysušené. Tortilly rob tesne pred podávaním, majú sa jesť teplé. Taco a príbor nie sú kamaráti, takže na štvrtýkrát to dáš! Ani králi nejedli príborom.
Poď sem, lebo už je koniec! Iba pre dnes. Tak poďme do tanca. Hasiaci prístroj – Pogoroll
Tortillu naplň (do stredu) mäsom, zalej guacamole a nasyp cibuľu. A, že bude to trvať! Maximálne tanec? Inak už jedz!
Odporúčané pivo: Brewniverse – Santa Is Dead
Na chuť!
Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.