Stále leto, tak jedz ryby a pi pivo

Pstruh, Punková kuchyňa, recept

Štyri roky fungovania na úrovni si zaslúži oslavu. Nech každý dá čo vie. Pstruh, kapusta, pomaranč a Grunt! To je odo mňa.

Potrebuješ
  • Pstruh: ja som dal cca 1kg, ale je na tebe koľko ľudí ideš nakŕmiť  ( Kunowský majer – to je luxus na ryby
  • Pomaranče: 2 veľké (veľmi)
  • Citrón: 1 malý
  • Rasca: 3g
  • Soľ: 5g
  • Tymian: 5g
  • Korenie biele: 2g
  • Pivo: najlepšie ležiak, určite skús General – Grunt
  • Kapusta biela: 300g
  • Cibuľa žltá: 100g
  • Mrkva: 100g
  • Dijónska horčica: 30g
  • Celozrnná horčica: 30g
  • Cesnak lisovaný: 20g
  • Majonéza: 80g
  • Kyslá smotana: 80g
  • Slanina: 50g
  • Šťava z jedného citróna
Postup

Pstruha poumývaš a vysušíš. Osolíš, okoreníš, pridáš rascu. Jeden pomaranč aj s polkou citróna „vymačkáš“ na pstruha. Druhý pomaranč s polkou citróna nakrájaj na plátky. Tymian natrhaj a povkladaj do pstruha. Potom naplň plátkami citróna a zvyšné oblož okolo. Keď si tu, tak už iba zalej pivom a nechaj marinovať minimálne cez noc.

Rozohrej gril (najlepšie na drevo, chytí to ďalší rozmer a to DYM!), no nie žiadnu vysokú teplotu, maximálne 130° C. Z alobalu alebo staršieho plechu vytvor korýtko. Presuň do neho pstruha aj s marinádou a všetkým okolo. Zakry gril a nechaj to tam cca 45 minút. V polke grilovania otoč nech ti to nezhorí.

Vieš čím vyplníš čas? Na čakanie zabudni, pokojne si nalej dobré pivko a sprav coleslaw šalát.

Môžeš otvoriť predposledný príspevok a ísť podľa toho. Alebo vieš čo? Tu ho máš nech si viacej piva užiješ.

„Medzi tým sa vrhni na coleslaw a pokojne aj jedno chladené. Kapustu a cibuľu očisti a nastrúhaj alebo nasekaj na pásky. Mrkvu nastrúhaj na hrubo. Zalej to šťavou z jedného citrónu a osoľ to (nie veľa, dáš ešte slaninu). Nechaj chvíľu odstáť, no neodpočívaj. Slaninu pokrájaj na kocky a vyrestuj. Slaninu aj výpek pridaj do coleslawu a celé premiešaj. Pomocou dijónskej a celozrnnej horčice, cesnaku dochuť a premiešaj. Nakoniec vmiešaj majonézu a kyslú smotanu.Tak čo chutí? Počkaj aký bude zajtra!“

Keď si tu, tak nalej aj kamarátom a povedz, čo budú jesť! Pokojne polož pstruha do stredu stola a nedávaj im ani príbor. Stačí kus chleba a ruky, nech sú ako králi (keď to budeš servírovať skôr, máš trhaného pstruha, lepšie keď pohostíš kráľov)!

NACHUŤ!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.