Štartuje Slovenská pivná korunka 2023. Pozrite si 12 kategórií

Slovenská pivná korunka

Degustačná súťaž Slovenská pivná korunka, ktorej vyhlasovateľom je Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, štartuje registráciu pre súťažné pivovary. Aktuálny 16. ročník obohatia dve nové súťažné kategórie. Malí aj veľkí výrobcovia pív na Slovensku môžu svoje pivá prihlásiť do 12. apríla 2023, pričom výsledky budú oznámené v máji.

Ďalší ročník

Zúčastniť sa súťaže môžu výrobcovia so svojimi pivami vyrábanými na Slovensku. Výnimkou sú nealkoholické pivá a radlery. „Súťaž takéhoto typu je len tak silná ako sektor sám. Tradícia pivovarníctvo na Slovensku je preto veľkou garanciou kvality. Tešíme sa na všetkých pivovarníkov, kvalita slovenských pív rastie, preto veríme, že sa nájde čoraz viac pivovarov, ktoré si budú chcieť zmerať sily s konkurenciou,“ uviedol Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.

Súťaž rozširuje súťažné kategórie o dve novinky – pšeničné pivá a sour ales (kyslé pivá vrchne kvasené). „Jedinečnosť piva ako nápoja vychádza nielen z jeho prírodného zloženia, ale aj z rozmanitosti pivných chutí a štýlov. Tento rok môžu pivovary svoju profesionalitu a umenie prezentovať až v dvanástich súťažných kategóriách, od klasických svetlých a tmavých pív, cez ochutené pivá a radlery, až po nefiltrované spodne aj vrchne kvasené pivá a IPA-y,“ doplnil Machalík.

Anonymná degustácia

O víťazoch rozhodnú profesionálni a skúsení hodnotitelia s praktickými skúsenosťami v hodnotení na domácich, ale aj medzinárodných pivných súťažiach.

Anonymná degustácia 16. ročníka Slovenskej pivnej korunky sa uskutoční na pôde Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu – Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave, ktorý je spoluorganizátorom a odborným garantom súťaže. Korunka bude zakončená aj festivalom.

Kategórie 16. ročníka súťaže Slovenská pivná korunka

  1. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
  2. Svetlé pivá filtrované (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
  3. Tmavé a polotmavé filtrované pivá
  4. Nealkoholické pivá
  5. Pšeničné pivá
  6. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 10%)
  7. Svetlé pivá nefiltrované spodne kvasené (extrakt v pôvodnej mladine do 12%)
  8. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo spodne kvasené
  9. Tmavé a polotmavé nefiltrované pivo vrchne kvasené
  10. Vrchne kvasené svetlé pivá typu IPA
  11. Sour Ale
  12. Miešané nealkoholické nápoje typu radler

Prečítajte si aj

Česi hľadali najlepší federálny ležiak. Zabodovali aj Slováci

Snímka: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu