Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a spolumajiteľ pivovaru Stupavar Ľuboš Kružic.
Aký bol pre Vás rok 2017? Čím bol iný ako predchádzajúci?
V roku 2017 sa splnilo to, čo sme si naplánovali v roku 2016. Po výmene pivovarníckej technológie sme skvalitnili a ustálili výrobu. Na trh sme prišli so staronovým skleneným typom fľaše, ktorý sa ujal. Úspešný bol aj redizajn etikiet, ktorý pripravil Mário. Vďaka novej profesionálnej plničke máme zvýšenú trvanlivosť piva. Naďalej spolupracujeme s našimi stálymi odberateľmi sudového piva a pribudli ďalší. Boli u nás uvarené pivá Cantona Kick (ležiak pre United Colours of Football 2017) a Hop’n’Rolla (pre Padre Craft Brews/Pokhoi) a vznikli naše nové pivka ako Stout, Red Rock IPA a Jubilejný ležiak Davová Psychóza (pivo, ktorým sme vzdali hold chlapcom z kapely a ich fanúšikom).
Naďalej spoluorganizujeme s mestom Stupava Stupavský pivný fest, na ktorom sa zúčastňuje dvadsiatka slovenských minipivovarov. A samozrejme náš „Deň otevrítych dverí“ v pivovare, ktorý je v našej plnej réžii a organizujeme ho za pomoci blízkych kamarátov. Plus naša účasť na rôznych iných pivných festivaloch. Rok 2017 bol opäť náročný a naplno vyťažený.
Čo považujete za pivovarskú udalosť uplynulého roka?
Ako každý rok, tak aj v roku 2017 bola podľa mňa pivovarnícka udalosť roka domovaričská súťaž Biela Vrana v Košiciach. Organizátori veľkých súťaži by sa mali učiť od nich.
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Pivovarnícky sektor sa môže posúvať ďalej len keď bude mať úctu a rešpekt k poctivej práci, remeslu, obchodu, zákazníkom…. Nehľadať medzi sebou konkurenciu, ale pomáhať si navzájom bez účasti v rôznych spolkoch.
Aký bude pre Vás rok 2018? Čo je pre Vás najväčšia výzva?
Do nového roka vstupujeme ako do každého. Čaká nás opäť veľa práce, inovácií, udržať kvalitu pív pri ďalšom postupnom navýšení výroby, zefektívniť logistiku, uvariť nové piva, zostať sami sebou a nezblázniť sa 🙂 Je toho dosť. Najväčšia výzva bude pivo, ktoré nosím v hlave už asi päť rokov, no nebol čas na hrdinstvo zrealizovať ho. Portál oPive bude pozvaný, keď bude vznikať 😉