Dnešný recept asi nedáš na šupu, ale možno to bude inšpirácia do budúcna. Ideš Sous Vide na 12 hodín. Bude skúška ohňom. Ale určite zábava. Aj briošové rožky z piva dáš. Takže muziky dáš „všetky“ lebo šak dva dni v kuchyni.
Výber je na tebe, ale čo tak Anti-flaf/Fuck Police Brutality, keď už Amerika. Bôčik, brioš rožtek, niva, mladá cibuľa, celozrnná horčica, majonéza. Tak poď sem.
Potrebuješ
- Bôčik: 2 kg
- Dijon horčica: 100 g
- Šalvia: 20 g
- Rozmarín: 20 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Majonéza: 150 g
- Celozrnná horčica: 50 g
- Soľ: 3 g
- Šalvia: 5 g
- Rozmarín: 5 g
- Múka hladká: 680 g
- Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej )
- Maslo: 50 g
- Cukor kryštál: 20 g
- Mlieko: 0,2 l
- Pivo: 0,2 l Zichovec – Baby Revolution
- Soľ: 5 g
- Vajce: 2 ks (no ty použiješ iba žĺtok)
- Niva: 200 g
- Baby špenát: 150 g
- Mladá cibuľa: 100 g
Postup
Teraz pusti Non Servium-A.C.A.B. Nie pre nerv, ale pre radosť. Je to hudba k bôčiku.
Bôčik nasoľ, okoreň a potri horčicou z mäsovej strany. Nasekané bylinky nalož na horčicu a bôčik zaroluj ako palacinku (Porchetta? Áno ale nie. Vyber si. ). Previaž bôčik a potom zatiahni do potravinárskej fólie.
Naporcuj menšie kúsky a zavákuuj do vrecúška. Keď máš Sous Vide predohriaty na 80°C tak pokojne ponor bôčik na 12 hodín. Potom samozrejme zachlaď do ľadovej vody. Nech stopneš všetky patogény a bacile.
Anglicky, španielsky a teraz francúzsky 22 Long Riffs – Petit Soldat. A poď piecť všetci to majú radi.
Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne aby si ju neuvaril. Pridaj cukor premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom.
Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj briošové rožky. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš, kedy sú hotové (musia znieť duto).
Ešte daj mustard-mayo a môžeš kričať krmivo.
Bylinky nasekaj a vmiešaj do horčice s majonézou a dochuť soľou. Dobré čo?
Takže si skoro doma. No chýba ešte dokončiť a poskladať. Nebude to ako skladať lepeňák, ale o to lepšie.
Mäso vlož späť do Sous Vide na 10 minút, ale už pri teplote 60°C. Mäso vytiahni zo sáčiku a osuš. Potom vlož do rozohriatej rúry pri 180°C na štyri minúty. Ak máš ostré nože pokojne mäso naplátkuj, ale aj keď nie nikto nepohrdne roztlačeným bôčikom. Medzi tým opeč na sucho rožteky potri mustard-mayo a nalož mäso. Zasyp nivou, pridaj nasekanú jarnú cibuľu a baby špenát. Priklop a poď do toho.
Odporúčané pivo: Zichovec – Baby Revolution
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.