Medzinárodný deň burgru je tu a s ním Zichovec

Zichovec

Máj lásky čas tak prečo nemáš rád Aprílové počasie? Aj tak môžeš jesť a to všetkým stačí. Áno treba aj pivo. Filip povedal, že 28.5. je medzi národný deň Burgru. Filip upiekol žemle, iná možnosť neexistuje. Takže burger celosvetový. Hovädzí krk, cheddar, cibuľa, Zichovec! Biohazard – Shades Of Grey!

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 1,7 kg
  • Semeno Annatto: 20 g (až z Mexika. Keď treba, mám)
  • Soľ: 20 g
  • Cesnak: 50 g
  • Korenie celé: 20 g
  • Zázvor: 30 g
  • Citrón: 1ks (kôra iba)
  • Čučoriedky: 10 g
  • Kakao: 30 g
  • Limeta: 1ks (kôra aj šťava)
  • Cukor kryštál: 20 g
  • Pivo: 0,2l Zichovec – Sour Blackcurrant
  • Údená paprika: 10 g

  • Hladká múka: 680 g
  • Droždie: 40 g
  • Maslo: 50 g
  • Pivo: 0,2l (Plzeň)
  • Mlieko: 0,2 l
  • Soľ: 20 g
  • Cukor kryštál: 30 g (plus na posyp cca 10g)
  • Sezam: 10 g
  • Vajce: 2 ks (použi iba žĺtko)

  • Červená cibuľa: 300 g
  • Pivo: 0,3 l Zichovec – Sour Blackcurrant
  • Jablčný ocot: 0,1 dcl
  • Chilli: 3 g
  • Horčičné semeno: 5 g
  • Voda: 0,3 l
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Údená paprika: 3 g

  • Cheddar: 200g (Írsky)
  • BBQ: 0,2l Triple CH! (chilli, choco, choffee) píš Jurovi za ňu (Teda mne)
  • Polníček: 100 g (valerián, čo tebe viac voní?)
Postup

Jasné, že prší. Ale dnes to máš v predstihu k tomu burger sviatku. V kľude si to môžeš nachystať dopredu a pred frajerkou budeš ešte väčší frajer ako dnes. Čo nespravíš pre lásku? Mc Erik a Barbara – Keď príde Láska.

Poď na mäso. Na to dnes treba čas aj zajtra. 16 hodín! Murderdolls – Dead in Hollywood.

Mäso očisti od veľkej šľachy. V mažiari roztlač všetko ostatné okrem tekutín. Daj si pozor, je to makačka. Potom to zalej tekutinami a dobre premiešaj. Máš krásnu marinádu. Teraz sa pomojkaj s tým mäsom a vmasíruj to doň. Prekry alobalom a peč 16 hodín pri 90°C. Potom nakrájaj na pláty a ulož do výpeku. Ale tečie čo?

Keď je burger tak žemľu pečieš. Snáď si si už zvykol. Aj Filip to dá. Tak ty musíš! Catastrofy – A.D.A.B.

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 50°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj žemle. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp cukrom a sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).

Cibuľu by si mohol spraviť hneď po mäse. Ona potrebuje tiež svoj čas aj zajtra. Bob Marley – One Love.

Cibuľu očisti. Nastrúhaj na plátky (keď si to netrúfneš na 2mm tlsté plátky nakrájať) nalož do zaváracej fľaše. Tekutiny priveď do varu a vlož všetky suroviny. Miešaj pokiaľ sa cukor neroztopí. Potom odstav. Nechaj ochladnúť na cca 70°C a zalej cibuľu vo fľaši. Nechaj vytlačiť všetok vzduch a pomaly prilievaj nálev. Ak si až povrch a určite aj pár kvapiek cez. Fľašu zatvor a otoč dole hlavou. Takto nechaj fungovať cez noc.

A si na konci. Teraz nalož frajerke nech ťa má za čo ľúbiť. 8 Kalacas – Dime.

Žemľu rozkroj a nalož plátkami mäsa. Zalej BBQ omáčkou (je jak pre ženy), nech je pravý gitarový burger. Pridaj cheddar (môžu byť aj plátky aj strúhaný). Nasyp polníček, pridaj nakladanú cibuľu. Zaklop žemľou a poteš ju!

Na chuť!

Filip + Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.