Teplé Ďžuros, studená čokoláda a kyselé pivo

Punková kuchyňa, džuros, Hellstork, Miami Weisse

Každé ráno je divné a ty nevieš čo? Tak si dáme všetko. Teplo, zimu i pivo. Kľudne priberaj do plaviek. Týmto potešíš úplne všetkých. Kto neľúbi čokoládu? Tak priznaj, že ti chutí a pozvi ich všetkých!

Potrebuješ
  • Voda: 250 ml
  • Cukor múčka: 60 g
  • Soľ: 2 g
  • Olej: 50 ml
  • Hladká múka: 120 g
  • Čokoláda horká: 200 g
  • Smotana na šľahanie: 1 dcl
  • Čili čerstvé: 2 g
  • Maslo: 20 g
  • Rum: 0,5 dcl (najlepší podľa teba, robíš to pre kamošov)
  • Kakao:20 g
  • Cukor kryštál:50 g
Postup

Určite to pôjdeš robiť až po obede, tak si kľudne nalej jeden na uvoľnenie. Ruky už sa netrasú čo? Nie!

Najprv priveď vodu do varu. Pridaj cukor, soľ a olej. Nechaj zovrieť a stiahni z ohňa. Za stáleho miešania vmiešavaj múku až vznikne jedna veľká guľa. Presuň do cukrárskeho vrecka (najlepšie s nejakou hviezdicovou špičkou) a striekaj priamo do rozpáleného oleja (buď fritéza alebo hlboký hrniec). Takéto ďžuros (pásiky) smaž do zlatista, ale stále  pretáčaj nech sú rovnomerné. Po usmažení ich vytiahni na papierový obrúsok a vysuš.

Už si si určite dal druhý panák lebo si všetko zaprskal od oleja, že? To je dobré, už si v polke. Teraz tá ľahšia časť.

Na masle orestuj čili, pridaj cukor a nechaj povoliť na svetlý karamel a zalej smotanou. Pridaj nasekanú čokoládu a nechaj rozpustiť. Potom vmiešaj kakao. Keď sa všetko spojí, stiahni z ohňa a vmiešaj rum. Áno, môžeš sa pochváliť.

Omáčku prelej do misky a ďžuros vlož do košíčku. Čo? Pýtaš sa na pivo, lebo iba rum piješ?

Nie, nezabudol som. Ty pokračuj v rume, ale pozvaným nalej pivo.

Odporúčané pivo: Hellstork Miami Weisse/Maracuje Cuvee

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný