Teplé Ďžuros, studená čokoláda a kyselé pivo

Punková kuchyňa, džuros, Hellstork, Miami Weisse

Každé ráno je divné a ty nevieš čo? Tak si dáme všetko. Teplo, zimu i pivo. Kľudne priberaj do plaviek. Týmto potešíš úplne všetkých. Kto neľúbi čokoládu? Tak priznaj, že ti chutí a pozvi ich všetkých!

Potrebuješ
  • Voda: 250 ml
  • Cukor múčka: 60 g
  • Soľ: 2 g
  • Olej: 50 ml
  • Hladká múka: 120 g
  • Čokoláda horká: 200 g
  • Smotana na šľahanie: 1 dcl
  • Čili čerstvé: 2 g
  • Maslo: 20 g
  • Rum: 0,5 dcl (najlepší podľa teba, robíš to pre kamošov)
  • Kakao:20 g
  • Cukor kryštál:50 g
Postup

Určite to pôjdeš robiť až po obede, tak si kľudne nalej jeden na uvoľnenie. Ruky už sa netrasú čo? Nie!

Najprv priveď vodu do varu. Pridaj cukor, soľ a olej. Nechaj zovrieť a stiahni z ohňa. Za stáleho miešania vmiešavaj múku až vznikne jedna veľká guľa. Presuň do cukrárskeho vrecka (najlepšie s nejakou hviezdicovou špičkou) a striekaj priamo do rozpáleného oleja (buď fritéza alebo hlboký hrniec). Takéto ďžuros (pásiky) smaž do zlatista, ale stále  pretáčaj nech sú rovnomerné. Po usmažení ich vytiahni na papierový obrúsok a vysuš.

Už si si určite dal druhý panák lebo si všetko zaprskal od oleja, že? To je dobré, už si v polke. Teraz tá ľahšia časť.

Na masle orestuj čili, pridaj cukor a nechaj povoliť na svetlý karamel a zalej smotanou. Pridaj nasekanú čokoládu a nechaj rozpustiť. Potom vmiešaj kakao. Keď sa všetko spojí, stiahni z ohňa a vmiešaj rum. Áno, môžeš sa pochváliť.

Omáčku prelej do misky a ďžuros vlož do košíčku. Čo? Pýtaš sa na pivo, lebo iba rum piješ?

Nie, nezabudol som. Ty pokračuj v rume, ale pozvaným nalej pivo.

Odporúčané pivo: Hellstork Miami Weisse/Maracuje Cuvee

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.