Toto je 30 najlepších slovenských pív. Výsledky Pivnej korunky

Pivná korunka 2015

Kým v susednej Českej republike sa tamojšie pivovary stretávajú na rôznych degustačných súťažiach, na Slovensku je konfrontácií najlepších veľmi málo. Najväčšiu tradíciu u nás má podujatie Slovenská pivná korunka. Tento rok sa uskutočnil deviaty ročník tohto podujatia a pokojne si mohol dať nálepku „rekordný“.  Do súťaže totiž prihlásilo 25 veľkých, malých, remeselných a reštauračných pivovarov rekordných 130 pív. Ich kvalitu anonymne hodnotilo 28 odborníkov, ktorí určili, aké pivá získajú zlatú, striebornú a bronzovú pivnú korunku v 10 súťažných a 2 nesúťažných kategóriách. My vám prinášame kompletné výsledky tohto podujatia.

Veľké a malé samostatné pivovary:

I. Svetlé pivá (extrakt v pôvodnej mladine do 10%) – 8 prihlásených
1. Zlatý Bažant 10° Svetlé (Heineken Slovensko)
2. Kelt 10° Svetlý (Heineken Slovensko)
3. Smädný Mních (Pivovary Topvar)

II. Svetlé pivá (extrakt v pôvodnej mladine do 12%) – 11 prihlásených
1. Steiger 11% (Pivovar Steiger)
2. Stein Starosladovnícke 11% (Pivovar Steiger)
3. Stein 12% (Pivovar Steiger)

III. Tmavé a polotmavé pivá – 6 prihlásených
1. Šariš Tmavý (Pivovary Topvar)
2. Zlatý Bažant Tmavé (Heineken Slovensko)
3. Topvar Marína (Pivovary Topvar)

IV. Miešané alkoholické nápoje typu radler a ochutené pivá (citrusové) – 9 prihlásených
1. Gazda Radler (Pivovar Steiger)
2. Smädný Mních Radler Grep (Pivovary Topvar)
3. Smädný Mních Radler Citrón (Pivovary Topvar)

Reštauračné a remeselné pivovary (minipivovary)

V. Svetlé pivo spodne kvasené – 18 prihlásených
1. Svetlé pivo 11° Premium (Pivovar Vŕšky, Terchová)
2. Bratislavský ležiak (Bratislavský meštiansky pivovar Dunajská, Bratislava)
3. Sv. Michal 11° svetlý ležiak (Cassa Brewery, Košice)

VI. Tmavé a polotmavé pivo spodne kvasené – 17 prihlásených
1. Tmavý Ležiak 13° (Múzejný pivovar)
2. Tmavý Špeciál 13° (Pivovar Sessler)
3. Sv. Urban 13° polotmavý ležiak (Cassa Brewery, Košice)

VII. Spodne kvasené špeciály – 11 prihlásených
1. Prešovský IPL 16° (Prešovský pivovar)
2. Mikuláš 15° medový špeciál (Holíčsky Pivovar Wywar)
3. Ján 13° polotmavý špeciál  (Holíčsky Pivovar Wywar)

VIII. Vrchne kvasené pivá – IPA/Pale Ale – 18 prihlásených
1. Ancikrist IPA (Hellstork)
2. Anna 14° Ale (Holíčsky Pivovar Wywar)
3. Cyklistická osmička 8° (Holíčsky Pivovar Wywar)

IX. Pivá pšeničné vrchne kvasené – 10 prihlásených
1. Cassa 1935 Pšeničné 12° (Cassa Brewery, Košice)
2. Weizen 12° (Kaltenecker, Rožňava)
3. Pšeničné (pivovar Sessler, Trnava)

X. Iné vrchne kvasené špeciály – 11 prihlásených
1. Victoria Porter 18° (Victoria, Martin)
2. Gypsy Rogue (Padre Craft Brews)
3. Gejza 18° Extra Stout (Holíčsky Pivovar Wywar)

Nesúťažné kategórie

I. Nealkoholické pivá dodávané na slovenský trh – 4 prihlásené
1. Birell (Pivovary Topvar)
2. Steiger Nealko (Pivovar Steiger)
3. Zlatý Bažant Nealko (Heineken Slovensko)

II. Miešané nealkoholické nápoje typu radler a ochutené nealkoholické pivá – 7 prihlásených
1. Birell Pomelo-Grep (Pivovary Topvar)
2. Zlatý Bažant Radler Citrón – Bäza – Mäta (Heineken Slovensko)
3. Radler tmavý citrón nealko (Pivovar Steiger)

 

*******
Čo je to pivná korunka
Slovenská pivná korunka je súťaž s najdlhšou históriu, ale aj šírkou zapojených odborníkov a zameriava sa na oceňovanie kvality slovenských pív. Hodnotí ju 28 odborníkov a porota je zložená z profesionálnych pivných expertov spomedzi sládkov a odborníkov na kvalitu piva z Chemickej a potravinárskej fakulty STU, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu SR a zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Aby sme dosiahli prísne hodnotiace kritériá, hodnotenie prebieha v špeciálnych degustačných podmienkach, aby vyzneli všetky dôležité atribúty kvality piva“, hovorí Ján Štulc, vedúci odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorý dohliada na správny priebeh anonymnej degustácie a spresňuje, na čo sa porota pri hodnotení sústredí: „V zmysle medzinárodných noriem hodnotíme senzorické vlastnosti každého súťažného piva a to jeho správnu farbu, čírosť, penivosť, vôňu a chuť, ktoré sú špecifické v každej kategórii.

Snímka: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Článok bol aktualizovaný