Každý by mal vidieť zabíjačku. Kto nemá rád tlačenku, klobásy a bôčik? Áno, zase burger, ale nie rovnaký. A v tom je tá krása! Kyslá kapusta, cibuľa, chren, jaternica, klobása. No sú medzi nami aj také svine, ktoré tu nemajú čo robiť a ani nikdy nemali existovať. Prvé svine! Driák – Čuníci
Potrebuješ
- Bôčik: 1 kg
- Krkovička: 1 kg
- Bravčový jazyk: 2 ks
- Cesnak: 200 g
- Cibuľa: 500 g
- Soľ: 100 g
- Mletá korenie: 20 g
- Údená paprika: 10 g
- Majorán mletý: 20 g
- Zázvor: 100 g
- Bravčové rebrá: 4 metre
- Ryža: 500 g
- Chilli: 5 g (ja som dal Habanero)
- Hovädzí krk: 350 g
- Bôčik: 200 g
- Plece: 450 g
- Cesnak: 20 g
- Soľ: 25 g
- Korenie mleté: 5 g
- Paprika mletá: 10 g
- Paparika mletá údená: 10 g
- Paprika mletá pálivá: 5 g
- Rasca mletá: 2 g
- Pivo: 1 dcl Hellstork – Beat the Juice
- C ukor hnedý: 5 g
- Klobásové črevá: 1,5 m
- Hl. múka: 680 g
- Maslo: 50 g
- Mlieko: 0,2 l
- Pivo: 0,2 l Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie
- Droždie: 42 g
- Cukor: 20 g
- Soľ: 10 g
- Vajce: 2 ks (použiješ iba žĺtko)
- Čierny sezam: 5 g
- Kyslá kapusta: 0,5 kg
- Chren: 200 g
- Celozrnná horčica: 200 g
- Kyslá smotana: 50 g
- Cibuľa žltá: 100 g
Postup
Už naposledy som spomínal, že ti dlhujem recepty, tak dnes ich bude trošku viac, aby sa ti podaril jeden konečný a žemle do toho nebudem počítať. Ale aby sa nezabudlo, tento rok už je to sedemnásť rokov a stále s tým nikto nič nespravil! Tieto tvory nechceme! Svine číslo 2. Dáša Fon Fľaša – Náznaky šera
Umyté mäso uvaríš do mäkka a pomelieš na väčšej „šajbe“ spolu s opečenou cibuľou. Pridáš pretlačený cesnak, dochutíš koreninami a zmiešaš spolu s uvarenou ryžou a trochou vývaru z mäsa. Celé dobre spolu premiešaš a ak bude treba ešte dochuť.
Ešte pred tým ako začneš plniť, odlož kilo zmesi. Hotovú zmes začneš plniť do čistých čriev. Koniec uviaž na špajdlu a tlač. Zvoľ si veľkosť a snaž sa ju dodržovať (nie, že jedna bude metrová druha centimetrová. Nemusíš byť ako v Amerike, čo je veľké, to je dobré! Cca osem cm je tak akurát!).
Keď vyplníš všetku plnku zase koniec čreva omotaj okolo špajdle. Teraz jaternice obvar vo vývare z mäsa cca päť minút. Nechaj vychladnúť a všetkých pozvaných obdaruj na cestu po obede.
Recept číslo 2. Poď na to. No nezabudni, že tieto svine si volíme sami. A všetci sú svine svojím spôsobom. Takže je to na nás! Svine číslo 3.! Provokace – Křesla
Všetko mäso nakrájaj na kocky a rozlož na pekáč. Zasyp koreninami, premiešaj a nechaj v chladničke odležať cez noc (nedaj pivo a cesnak, to má ešte čas). Cez noc sa ti prepojili všetky chute (to už poznáš, nie jedno mäso sme spolu nakladali).
Teraz všetko spolu pomeľ aj s cesnakom. Pridaj pivo a dobre premiešaj (kľudne aj 17 minút). Teraz to nechaj fungovať aspoň hodinu. Potom začni plniť do čriev, ktoré boli namočené aspoň 1 hodinu vo vode nech zmäknú a pri plnení sa nebudú trhať.
Naplnené klobásy preves do udiarne a môže začať trojdňová párty. Áno, udiť budeš tri dni, no nie nonstop. Hlavne musíš splniť pár podmienok. Vonku musí byť menej ako 4 °C, no najlepšie keď je pod nulou. Ďalej údíš na studeno, to znamená, že dym nemá viac ako 20°C.
Pri tejto teplote sa začne uvoľňovať tuk. Potom to kvapká a smrdí. Na udenie používaš iba tvrdé drevo! Keď zvládaš toto, môžeš sa do toho pustiť. Údiš aspoň 2-3 hodiny. Potom necháš udiareň „luftovať“ dve hodiny.
Privrieš a necháš vymrznúť do rána. Tento proces opakuješ tri dni. Končíš, keď sú klobásy krásne červené a aj sused príde ako krásne voňajú. Po vyúdení necháš klobásy v komore odpočívať aspoň ďalšie tri dni. Toto nikomu nemusíš poobede dať na cestu domov.
Už len žemle. Ale to už poznáš aj bez receptu. Ďalšia smutná vec, ale on by to tak nechcel, takže na zdravie! Pán bubeník z Dead Kennedys D. H. Peligro ! Dead Kennedys – Too Drunk To Fuck
Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 50°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na desať rovnakých dielov a vymasíruj žemle.
Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).
Už len pár krokov čo treba a párty môže začať. No pozor na čemer. Davová psychóza – Radujme sa, Veselme sa
Zvyšnú zmes z jaterníc orestuj na cibuli. Pridaj kyslú kapustu a restuj, pokiaľ nebude kapusta mäkká. Klobásu nakrájaj na tenšie kolieska a tiež orestuj. Z chrenu, horčice a kyslej smotany vymiešaj dresing.
Teraz to zlož, lebo sliny už tečú po stole. Keď už na to zdravie tak aj Freddy Madball je o rok starší. Takže na Freddyho. Madball – Pride
Žemľu rozkroj pozdĺžne a spodok prekry zmesou, nalož klobásu a zastriekaj dresingom!
Odporúčané pivo: Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.