Udenie mám zo všetkého najradšej! Tento raz to nebude na chvíľu

Čo všetko si stihol za posledný čas? Jasné, každý má toho na rozdávanie, ale hroby musí stihnúť každý. Keď dáš po ceste srnku dole, jazyk určite využiješ. Áno, dnes to bude o údenom. Veľa ohňa a dymu. Dáša fon fľaša – Dušičky

Potrebuješ
  • Jazyk z diviny: 1 ks (srnka žije, no už nepokecá)
  • Voda: 2,5 l
  • Voda: 1 l (musí byť ľadová, pokojne ju nechaj zmrznúť)
  • Soľ: 350 g
  • Celé čierne korenie: 10 g
  • Koriander semeno: 5 g
  • Zázvor: 5 g
  • Škorica celá: 5 g
  • Cesnak: 1 ks
  • Cibuľa: 1 ks
  • Cukor hnedý: 200 g
  • Horčičné semeno: 20 g
  • Bobkový list: 5 g
  • Badián: 5 g

  • Celozrnná horčica: 100 g
  • Majonéza: 200 g
  • Med: 20 g
  • Soľ: 10 g

  • Drvená pšenica: 200 g
  • Teplá voda: 2 dcl
  • Celozrnná pšeničná múka: 400 g
  • Soľ: 12 g
  • Kvások: 160 g
  • Teplá voda: 140 ml

  • Chren: 100 g
  • Hermelín: 200 g
  • Kyslá uhorka: 200 g
Postup 

Neviem čo je lepšie ako starať sa o mäso. Jedine, že by si oslavoval narodeniny ako Freddy Madball. Madball – Nuestra Familia

Všetky koreniny orestuj na sucho, nech sa uvoľnia a zalej vodou (2,5l). Priveď to celé do varu spolu so všetkými ostatnými surovinami. Nechaj to povariť desať minút. Potom to vlej do ľadovej vody, premiešaj a nechaj odstáť na izbovú tepolu.

Do nálevu vlož mäso a zaťaž. Vlož do chladničky a nechaj to tam stáť päť dní. No každý deň to obracaj, nechceš, aby to bolo nevrovnomerne slané. Potom jazyk osuš a daj údiť na päť hodín pri teplote 120°C. Keď prídeš sem, zves jazyk a stiahni z neho blanu. Určite bude trošku tvrdšia, tak to očisti až po mäso. A už môžeš krájať tenké plátky ako nárezák.

Punková kuchyňa - jazyk

Už keď ideš obchádzať päť dní mäso v chladničke, môžeš kľudne buchnúť aj kváskový chlieb. A trošku pospomínať a pozapíjať tých, ktorým už nenavaríš. Karel Kryl – Demokracie rozkvéta

Poď už ten chlieb. Chleba z knížky (Domáci chlieb)

Kvások môže byť troj- až päť-dňový. Začínaš tak, že dáš do uzavierateľnej nádoby jednu lyžičku múky a dve lyžičky vody. Rozmiešaš, uzavrieš a necháš celú noc pracovať. Druhý deň spravíš to isté, že lyžičku múky a dve lyžičky vody primiešaš k zmesi. Toto opakuješ ešte dva dni a máš trojdňový kvások, ale ak to zopakuješ ešte štyrikrát, máš päťdňový kvások. Ten môžeš v chlade udržiavať aj roky.

Na recept to musíš spraviť tak, že deň vopred vyberieš lyžicu kvásku a pridáš doň 150 g múky a 150 g vody. Rozmiešaj a nechaj cez noc fermentovať. S tohto množstva odober to, čo potrebuješ. A zvyšný kvások niekomu daj. Je to základ na ďalšie použitie.

Punková kuchyňa - jazyk

V menšej mise zmiešame drvenú pšenicu s 200 ml vody a necháme nasiaknuť.

V inej malej mise zmiešame 400 g múky so soľou. Toto je suchá zmes.

Vo väčšej mise zmiešame kvások so 140 ml vody a dobre premiešame. Pridáme nasiaknutú drevenú pšenicu. Toto je mokrá zmes.

Suchú zmes vsypeme do mokrej a dobre premiešame. Ak je zmes veľmi tuhá, pridáme trochu vody.

Zakryjeme miskou, v ktorej bola suchá zmes a necháme stáť 10 minút.

Po 10 minútach cesto miesime: vezmeme časť cesta zo strán a pritláčame ho do stredu cesta. Misku pootočíme a proces zopakujeme. Opakujeme osemkrát. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 10 sekúnd a cesto by malo začať odolávať.

Opäť prikryjeme a necháme stáť 10 minút.

Kroky 6 a 7 opakujeme dvakrát a potom krok 6 ešte raz. Misu prikryjeme a cesto necháme hodinu kysnúť.

Pracovnú plochu zľahka pomúčime zmesou pšeničných klíčkov a vlákniny.

Cesto vyklopíme na pracovnú plochu a rukami rolujeme po zmesi, aby sme získali tvar, ktorý sa zmestí do podlhovastej ošatky.

Ošatku vysypeme zmesou vlákniny a klíčkov a bochník do nej vložíme.

Necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem – môže to trvať 3 až 6 hodín.

Približne 20 minút pred pečením rozohrejeme rúru na 240° C , plynový stupeň 9. Naspodok rúry dáme hlboký pekáč. Pripravíme si hrnček s vodou.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho z ošatky na lopár alebo pripravený plech.

Bochník na plechu vložíme do rúry, ak používame kameň na pečenie, preložíme chlieb z lopára na kameň. Do horúceho pekáča vlejeme vodu a teplotu zmiernime na 220°C, plynový stupeň 7.

Pečenie asi 30 min. Do zlatohneda.

Ak chceme skontrolovať, či je chlieb upečený, poklopkáme naspodok bochníka – mal by znieť duto.

Punková kuchyňa - jazyk

Poď tú omáčku, nech sa dobre šmýka dole krkom. František Sahula – Lambada

Celozrnnú horčicu zmiešaj s majonézou a dochuť medom a soľou. Dobre premiešaj a nechaj odstáť aspoň 10 minút. Hotovo.

Na toto čakáš týždeň tak si to poď užiť a naložiť všetkým na ten čemer. Lars Frederiksen – Army of Zombies

Odkroj dva krajce chleba a opeč ich na sucho. Potri omáčkou a prelož mäsom (jazykom) zasyp chrenom a prelož plátkami syru a uhorky. Priklop ďalším chlebom a jedz!

Odporúčané pivo: Zichovec – Neipa Sabro

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.