Trenčanom sa darí. Pivovar Lanius pripravuje novinky

Lanius c.1

Otvorili len vlani a už chystajú  ďalšie novinky a úpravu priestorov. Trenčiansky pivovar Lanius, ktorý sa za rok existencie môže pochváliť viacerými úspechmi, pripravuje zmeny. Vyplýva to z dokumentov, ktoré pivovar predložil úradom na schválenie. Trenčanom podľa nich nevyhovuje aktuálne nastavenie vo výrobe. „Pôvodná technológia s 20 malými tankami pri jestvujúcom sortimente súčasne čapovaných 8 druhov piva, t.j. pri narazených 8 tankoch sa javí ako nedostačujúca,“ odôvodňuje pivovar v dokumentoch.

Podľa Trenčanov si zmeny vyžiadali hlavne pivné špeciály. „Niektoré špeciály zrejú aj niekoľko mesiacov a až do vyčapovania nám blokujú tanky, na druhej strane pivá s veľkou spotrebou sa zbytočne varia v malých objemoch a preto musíme na niektoré druhy piva mať vyčlenených až 5 tankov,“ opisujú aktuálne nedostatky z praxe majitelia. Problémy by mali vyriešiť zmenou tankov. „Pôvodné tanky s objemom dvoch  hektolitrov (20 kusov) plánujeme nahradiť 10 hektolitrovými  a päť hektolitrovými tankami (10+10). To isté platí aj o dvojnádobovej varni s tým, že namiesto dvoj hektolitrovej  varne bude na jej mieste stáť  päť hektolitrová s tým, že varný proces bude výrazne zmodernizovaný a zautomatizovaný,“ opisujú plánované zmeny majitelia pivovaru Lanius.

Zmeny by mali prebehnúť bez potreby rekonštrukcie a ďalších stavebných prác. Okrem výmeny varne a tankov sa dotknú aj fľaškovania časti produkcie. „Doteraz sme túto činnosť robili ručne, čo je veľmi neekonomické (náklady na jednu vyrobenú fľašu piva sa blížia predajnej cene). Preto ako doplnok k modernizovanej technológii bude automatizovaná malokapacitná linka na plnenie sklených jednorazových fliaš metódou protitlaku,“ prezrádzajú v dokumente pivovarníci.

Kým doteraz pivovar vytvoril päť nových pracovných miest, po týchto zmenách pribudnú ďalšie dve. Pivovarníci priznávajú, že aj tieto zmeny pomôžu ďalšiemu rastu. „V súčasnej dobe je rozvoj reštauračného pivovaru brzdený technologickými obmedzeniami,“ priznávajú Trenčania. Celkové orientačné náklady by sa mali vyšplhať na 700-tisíc eur. Pivovar si za rok existencie pripísal viaceré úspechy. Odniesol si napríklad ocenenie aj z Výročnej ceny Slovenskej pivovarníckej akadémie za rok 2014, kde triumfoval v kategórií Pivovarská reštaurácia roka s vlastným pivom a zaujímavou gastronómiou.

Snímka: Facebook Trenčiansky pivovar Lanius