Najstarší reštauračný pivovar na Slovensku po rokoch opäť otvorili
|Po takmer piatich rokoch sa na slovenskú pivovarnícku mapu vracia pivovar Perla. Najstarší slovenský reštauračný pivovar pred pár dňami opäť otvoril svoje brány a privítal prvých návštevníkov. Opäť láka na klasický ležiak.
Ešte v Československu
Pivovar Perla otvorili v Banskej Bystrici ešte v roku 1992. V tom čase išlo o pomerne prevratnú snahu variť pivo v malom. Podobné podniky fungovali hlavne v susednom Česku, u nás ich bolo málo. Prví odvážlivci sa púšťali do reštauračných pivovarov v deväťdesiatych rokoch. Len málo z nich však dokázalo prežiť prelom milénia.
Perla patrila medzi tých šťastnejších. Na scéne vydržala do roku 2016. Aj keď treba povedať, že v závere už toho veľa s modernými reštauračnými pivovarmi veľa spoločného nemala. Domácim pivom, ktorého cena podliezala jedno euro, dokázala prilákať skôr menej náročnejšiu klientelu.
V roku 2017 sa objavil inzerát, ktorý núkal celú budovu na predaj. „Technológia umožňuje variť rozličné druhy piva. Možnosť navýšenia kapacity pivovaru až na 12-tisíc hektolitrov piva za rok prikúpením CK tankov,“ písalo sa vtedy v inzeráte.
S novým majiteľom
Cena komplexu bola stanovená na niečo cez pol milióna eur. Pivovar nakoniec zmenil majiteľa vo februári 2019. Už v máji toho istého roka portál oPive.sk informoval, že v pivovare by sa malo opäť variť.
Nakoniec sa to novému majiteľovi podarilo až v tento rok. Pivovar otvoril svoje brány v utorok 3. augusta. A Perla sa vrátila k svojim koreňom. Základom ponuky je opäť ležiak, tentokrát 11-stupňová Banskobystrická Perla. Za pollitra pýta pivovar 1,90 eura.
Ponuku dopĺňa aj druhé pivo. Tiež ide o 11-stupňovú Banskobystrickú Perlu, ktorú pivovar predstavuje ako kvasinkovú. Za pollitra pýta 2,10 eura. Pivo varí pôvodný sládok Perly. Len pripomenieme, že pôvodne bol základom ponuky svetlý ležiak Zlatá Perla 11,5°.
Pivovar je otvorený od pondelka do soboty od 8:00 do 23:00. Prevádzkovateľom pivovaru je spoločnosť Glaver, ktorá má od apríla 2019 v predmete podnikania aj výrobu piva.
Prečítajte si aj
Ako Slováci zaujali „Guinessom“, no zostali po nich len dlhy
Snímky: FB Banskobystrická Perla