Najstarší reštauračný pivovar na Slovensku po rokoch opäť otvorili

Banskobystrická Perla

Po takmer piatich rokoch sa na slovenskú pivovarnícku mapu vracia pivovar Perla. Najstarší slovenský reštauračný pivovar pred pár dňami opäť otvoril svoje brány a privítal prvých návštevníkov. Opäť láka na klasický ležiak.

Ešte v Československu

Pivovar Perla otvorili v Banskej Bystrici ešte v roku 1992. V tom čase išlo o pomerne prevratnú snahu variť pivo v malom. Podobné podniky fungovali hlavne v susednom Česku, u nás ich bolo málo. Prví odvážlivci sa púšťali do reštauračných pivovarov v deväťdesiatych rokoch. Len málo z nich však dokázalo prežiť prelom milénia.

Perla patrila medzi tých šťastnejších. Na scéne vydržala do roku 2016. Aj keď treba povedať, že v závere už toho veľa s modernými reštauračnými pivovarmi veľa spoločného nemala. Domácim pivom, ktorého cena podliezala jedno euro, dokázala prilákať skôr menej náročnejšiu klientelu.

Banskobystrická Perla

V roku 2017 sa objavil inzerát, ktorý núkal celú budovu na predaj. „Technológia umožňuje variť rozličné druhy piva. Možnosť navýšenia kapacity pivovaru až na 12-tisíc hektolitrov piva za rok prikúpením CK tankov,“ písalo sa vtedy v inzeráte.

S novým majiteľom

Cena komplexu bola stanovená na niečo cez pol milióna eur. Pivovar nakoniec zmenil majiteľa vo februári 2019. Už v máji toho istého roka portál oPive.sk informoval, že v pivovare by sa malo opäť variť.

Nakoniec sa to novému majiteľovi podarilo až v tento rok. Pivovar otvoril svoje brány v utorok 3. augusta. A Perla sa vrátila k svojim koreňom. Základom ponuky je opäť ležiak, tentokrát 11-stupňová Banskobystrická Perla. Za pollitra pýta pivovar 1,90 eura.

Ponuku dopĺňa aj druhé pivo. Tiež ide o 11-stupňovú Banskobystrickú Perlu, ktorú pivovar predstavuje ako kvasinkovú. Za pollitra pýta 2,10 eura. Pivo varí pôvodný sládok Perly. Len pripomenieme, že pôvodne bol základom ponuky svetlý ležiak Zlatá Perla 11,5°.

Pivovar je otvorený od pondelka do soboty od 8:00 do 23:00. Prevádzkovateľom pivovaru je spoločnosť Glaver, ktorá má od apríla 2019 v predmete podnikania aj výrobu piva.

Prečítajte si aj

Ako Slováci zaujali „Guinessom“, no zostali po nich len dlhy

Snímky: FB Banskobystrická Perla